Studienamiddag digitale storytelling IIIF-tools

23 jan 2024 | Gent

Door middel van digitale storytelling kan je als erfgoedprofessional op een doeltreffende manier verhalen over je collectie tot bij het publiek brengen. IIIF - een set van open standaarden die archieven, bibliotheken en musea gebruiken om digitale beelden en metadata over hun collecties te beheren en uit te wisselen - biedt heel wat opties voor digitale storytelling. Wil je er zelf mee aan de slag? Op 23 januari organiseren we een studienamiddag rond digitale storytelling met IIIF-tools.

Wat gaan we doen?

Op een middag tijd leer je hoe je zelf in enkele stappen een idee kan uitwerken tot een compleet storyboard, en maak je kennis met de verschillende tools voor IIIF-storytelling. 

Wat je zoal kan doen met behulp van tools voor IIIF-storytelling? De voormalige Vlaamse Kunstcollectie (nu meemoo) maakte een verhaal met dit schilderij uit de collectie van het Sint-Janshospitaal in de hoofdrol, met medewerking van Musea Brugge en illustraties van Tine Robbe.

Voor wie?

Deze studienamiddag is interessant voor communicatie- en publieksmedewerkers van erfgoedorganisaties (actief rond doelgroepenwerking, educatie, participatie, communicatie, socialemediabeheer, …), en voor collectiemedewerkers met interesse in de vernieuwende mogelijkheden van digitale verhalen.

Programma

  • 13u00: Onthaal met koffie en cake

  • 13u30: Verwelkoming en inleidend woord: Pascal Ennaert (meemoo)

  • 13u40: Van idee naar storyboard: Jill Bosmans en Daphne De Wit (Statik)

  • 15u00: Pauze met koffie en cake

  • 15u15: Verkenning van de IIIF-storytellingtools: Rein Debrulle (meemoo)

  • 16u30: Slot

Praktisch

We verwelkomen je graag op 23 januari 2024 (13u-16u30) in het auditorium van MSK Gent (Hofbouwlaan 28, 9000 Gent, toegang via de personeelsingang). 

Schrijf je in

De inschrijvingen voor deze studiemiddag zijn afgesloten.

Sinds 2020 liep het IIIF-project waarin de IIIF-infrastructuur van de Vlaamse Kunstcollectie en haar projectpartners verder ontwikkeld werd en we een aantal good practices van IIIF verkenden. De derde fase van dit traject focuste op de mogelijkheden voor crowdsourcing en storytelling, en op de ontsluiting van IIIF-manifesten en -beelden via IIIF-manifestenbibliotheken. Deze studiemiddag is een uitloper daarvan.

De projectpartners voor het storytellingluik binnen dit project waren de voormalige VKC (nu meemoo), meemoo en Musea Brugge, onder begeleiding van Statik. Voor de inhoudelijke uitwerking van de verhalen konden we ook rekenen op de medewerking van Mu.ZEE, Passchendaele Museum 1917 en In Flanders Fields Museum.

Heb je een vraag?
Contacteer Rein Debrulle
Medewerker Expertise
We halen de pagina op, even geduld...