Collegagroep digitale collectieregistratie najaar

18 okt 2021

In samenwerking met FARO organiseren we op 18 oktober een collegagroep digitale collectieregistratie. We brengen verschillende projecten samen die ondersteuning krijgen via de Inhaalbeweging digitale collectieregistratie, een initiatief van het Departement Cultuur, Jeugd en Media. Na enkele online edities vindt deze collegagroep opnieuw fysiek plaats bij FARO in Brussel.

Wat?

In het kader van de Inhaalbeweging digitale collectieregistratie hebben 31 organisaties de kans gegrepen om een kandidaatproject in te dienen bij het Departement Cultuur, Jeugd en Media. 26 daarvan werden door ons mee begeleid bij hun projectaanvraag.

Op 18 oktober stellen vijf organisaties een korte pitch voor over hun inhaalproject. Een project van Musea Brugge komt ook aan bod. In de namiddag krijg je de kans om een workshop mee te volgen: kies een praktische workshop over de OSLO-standaard voor cultureel erfgoed of doe mee aan een brainstormsessie over tools en projecten binnen Digital Humanities.

Voor wie?

De collegagroep staat open voor mensen die deelnemen aan een lopend registratieproject. Andere geïnteresseerden uit de cultureelerfgoedsector zijn ook welkom.

Wat staat er op het programma?

10.30u: Start collegagroep

In vijf pitches stellen collega’s hun inhaalproject voor, met de mogelijkheid om vragen te stellen na elke pitch. De projecten zijn:

  • Een zichtbare en inzetbare kerncollectie voor Design Museum Gent: registratie, fotografie en intellectuele rechten van de deelcollectie meubels

  • Een digitale toekomst voor de Bourgondische erfenis, door Museum Hof van Busleyden

  • TAG: een aggregator voor Textielerfgoed in Vlaanderen, door MoMu

  • Hub! Van depot naar digicollectie, door Musea Brugge

  • Het historisch archief van het Museum Mayer van den Bergh: reconstructie van de (inter)nationale netwerken van een Antwerpse verzamelaarsfamilie

Ervaringen rond crowdsourcen uit het Verrijk de kijk-project van Musea Brugge (20 min) door Katrien Steelandt (Musea Brugge)

12u: Broodjeslunch

13-15u: Workshops. Deelnemers kunnen kiezen uit twee workshops:

  • Aan de slag met de OSLO-standaard voor cultureel erfgoed:
    Een jaar geleden werd de OSLO-uitwisselingstandaard voor cultureel erfgoed publiek gemaakt. Hoe kunnen uw eigen metadatamappen naar deze nieuwe standaard omgezet worden? In deze praktische workshop met laptop ga je onder begeleiding van de experten van Digitaal Vlaanderen praktisch aan de slag. Neem je laptop mee en eventueel ook je metadataschema. Deze workshop duurt twee uur.

  • Plaats in collecties - collecties op hun plaats:
    Een gedachtenwisseling over hoe en waarom collecties te verbinden met plaatsen. Het nut van GIS en een urban gazetteer, vanuit de ervaringen met het project Gent Gemapt, maar ook enkele andere projecten en tools die de vakgroep Digital Humanities van de UGent aan het ontdekken is. We hebben het over Linked Open Data en Linked Places model. Deze interactieve workshop geeft ook heel wat ruimte voor je eigen ideeën rond GIS en collecties op een plaats, de problemen die je hebt met het lokaliseren van collecties, objecten en mogelijke oplossingen. De workshop is onder begeleiding van een expert van GentCDH.

We halen de pagina op, even geduld...