Digitaliseringsproject 10: XDCAM

Het XDCAM-transferproject, waarbij we XDCAM’s of Professional Discs omzetten, loopt op volle toeren. Al in 2018 vonden de eerste voorbereidingen plaats, in 2021 ging het project officieel van start. Met een collectie van zo’n 6000 XDCAM’s staan we voor een bijzondere opdracht. Het project ligt op de grens tussen digitalisering en digitale instroom. Daarom pakken we dit transferproject anders aan dan onze voorgaande digitaliseringsprojecten.

Uitdaging

XDCAM’s worden gebruikt om digitale video-opnames op te slaan. Officieel heten ze eigenlijk Professional Discs, maar de term XDCAM - de merknaam van Sony - blijft populairder. In tegenstelling tot veel andere videodragers maken ze geen gebruik van tape, maar van een optische schijf in een plastic huls. XDCAM’s zijn dus niet helemaal hetzelfde als de digitale bestanden die instromen bij een digitale-instroomtraject, maar tegelijk zijn het ook geen conventionele dragers, zoals bij andere digitaliseringsprojecten. Je kan XDCAM’s vergelijken met computerdiskettes: je kan er eender welk bestand op zetten, maar om ze uit te lezen heb je een speciaal toestel nodig. Daardoor zweeft dit project op de grens tussen digitalisering en digitale instroom.

Omdat dit project niet aansluit bij digitale instroom of digitalisering, spreken we over een digitale transfer-project. Dit zorgt er ook voor dat we onze aanpak, die we bij eerdere digitaliseringsprojecten hebben toegepast, moeten herdenken.

Aanpak

In dit project pakken we in totaal bijna 6000 XDCAM’s aan van de regionale omroepen Bruzz en RINGtv. Elke schijf bevat gemiddeld 10 bestanden: opgeteld komen we dus aan een totaal van ruwweg 60.000 bestanden. Het gaat voornamelijk om nieuwsreportages, volledige nieuwsuitzendingen en algemene programma’s, uit de periode van 2005 tot nu. We mikken op het einde van 2022 om het project volledig afgerond te hebben.

Ondertussen treffen we ook de voorbereidingen voor de digitale transfer van pakweg 135 XDCAM’s van drie andere contentpartners: DIVA, Stadsarchief Turnhout en Provinciaal Archief West-Vlaanderen.

Wist je dat?

Bij XDCAM werd voor de eerste keer in de geschiedenis een blauwe laserstraal gebruikt voor het uitlezen? In die zin is de XDCAM dus een voorloper van de Blu-Ray dvd.

In beeld: XDCAM

In tegenstelling tot eerdere digitaliseringsprojecten, doen we in dit project geen beroep op een extern digitaliseringsbedrijf. Het uitlezen van de XDCAM’s van de vijf contentpartners gebeurt ter plaatse bij Bruzz en RINGtv: zij beschikken over de juiste afspeelapparatuur. Zij lezen de bestanden zelf uit en sturen ze daarna door naar meemoo. Eenmaal bij ons worden ze opgenomen in het meemoo-archiefsysteem, waar ze duurzaam bewaard worden en klaar zijn voor hergebruik. De stappen van registreren, verpakken, versturen en meer, kunnen we dus, in tegenstelling tot andere digitaliseringsprojecten, overslaan.

Heb je een vraag?
Contacteer Laura Ulens
Projectleider Digitalisering & Digitale instroom
We halen de pagina op, even geduld...