Meemoo partner in drie nieuwe gesubsidieerde cultureelerfgoedprojecten

21 feb 2021

Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon besloot begin februari tot de subsidiëring van 13 cultureelerfgoedprojecten, goed voor een bedrag van meer dan 1 miljoen euro. Meemoo is in drie van deze boeiende projecten betrokken. Allemaal gaan ze in de eerste jaarhelft van 2021 van start.

FAME

Het tweejarige project FAME - waarvan meemoo projectcoördinator is - draait rond gezichtsherkenning en zal best practices ontwikkelen om personen op foto’s en video’s te identificeren. Daarvoor werken we drie piloten uit rond drie types van (publieke) personen, namelijk podiumkunstenaars, wielrenners, en politici en activisten. Daarnaast onderzoekt dit project ook hoe bestaande metadata de accuraatheid van de gezichtsherkenning kunnen verbeteren. Voor de eerste fase van FAME werd een subsidie van € 96.000 toegekend.

SCALA

Privaatrechtelijke archieven bestaan vaak uit heterogeen en weinig geordend materiaal. Tegelijk zijn actuele preserveringssystemen meestal afgestemd op homogene gehelen van digitale bestanden. Daarom wil projectcoördinator het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) met SCALA de haalbaarheid onderzoeken van een preserveringssysteem om E-ARK-containers te creëren en op te slaan. In die containers komt digitaal geboren materiaal van privaatrechtelijke archieven. De focus ligt hierbij op een generieke archiefcontainer die niet afhangt van software of leverancier. Het tweejarige project SCALA ontvangt een subsidie van 120.000 euro.

Nieuwe Tijdingen

Dit driejarige project - voluit Nieuwe Tijdingen. Landelijk programma voor het behoud van het Vlaamse krantenerfgoed - werkt toe naar een gezamenlijk massadigitaliseringsprogramma voor de bedreigde historische kranten in Vlaamse erfgoedcollecties. Het project wordt getrokken door Vlaamse Erfgoedbibliotheken en er werken ook 45 instellingen mee die dit erfgoed bewaren. De kranten worden binnen het project niet alleen gedigitaliseerd, maar ook op duurzame wijze digitaal bewaard en online raadpleegbaar gemaakt. In drie jaar ontwikkelen we een gedetailleerde blauwdruk voor het landelijk krantenprogramma, realiseren we de noodzakelijke infrastructuur en zorgen we voor een goed werkend proces voor massadigitalisering. Vanaf 2024 kan het reddingsprogramma dan op volle kracht vooruit. Voor de eerste fase van dit project werd een subsidie van 90.000 euro toegekend.

Heb je vragen over deze projecten? Onze collega Rony beantwoordt ze graag.

Partners

FAME

SCALA

Nieuwe Tijdingen

Vlaamse Erfgoedbibliotheken (projectcoördinator), meemoo (hoofdpartner) en 45 partnerorganisaties (expertisepartners en collectiebeherende instellingen).

Heb je een vraag?
Contacteer Rony Vissers
Manager Expertise
We halen de pagina op, even geduld...