Een dubbele trofee voor het GIVE-project

13 dec 2023

Fier! Met het GIVE-project vallen we dit jaar voor de tweede keer in de prijzen. Op donderdag 7 december ontvingen we van Agoria maar liefst twee prijzen. Het Gecoördineerd Initiatief voor Vlaamse Erfgoeddigitalisering (GIVE) werd uitverkozen tot meest innovatieve in de reeks, en als kers op de taart haalden we ook de prestigieuze award voor beste eGov project binnen. Da’s een afsluiter van jewelste na twee jaar vol samenwerking, digitalisering, metadataverrijking via artificiële intelligentie (AI), en meer.

Samen met meer dan 175 partners schaarden we ons twee jaar lang achter het vlotter toegankelijk, doorzoekbaar en herbruikbaar maken van een massa aan erfgoedmateriaal door middel van digitalisering en metadataverrijking. In digitale vorm én met extra beschrijvingen, zullen meer mensen op termijn hun weg vinden naar ons Vlaams erfgoed.

Dat we twee Digital Society Awards binnenhaalden, zet de waarde en het innovatieve kantje van dit grootschalige initiatief mooi in de verf. Maar ook samenwerking was een cruciale factor. Manager digitalisering bij meemoo Loes Nijsmans licht dit toe in rake woorden:

Ik wil heel graag alle partners bedanken, want zonder hen was dit niet mogelijk geweest. Het zijn er 175 - da’s niet weinig - uit de industriesector, maar ook uit de erfgoed-, cultuur-, IT-sector enzovoort. Zonder hen was dit niet mogelijk geweest.

Bewonder de resultaten, tot het kleinste detail

Ben je zelf benieuwd naar de resultaten, processen en ieders bevindingen? We verzamelden een selectie aan gedigitaliseerde erfgoedparels, boeiende anekdotes, deep dives in de gebruikte methodes, interessante podcasts en ga zo maar door op de website www.totindetail.be.

De GIVE-projecten worden gerealiseerd met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en kaderen binnen het relanceplan Vlaamse Veerkracht van de Vlaamse overheid.

We halen de pagina op, even geduld...