Met het GIVE-project slepen we Vlaanderen Digitaal Award in de wacht

26 okt 2023

Het Gecoördineerd Initiatief voor Vlaamse Erfgoeddigitalisering (GIVE, in ’t kort) sleepte op woensdag 25 oktober een Vlaanderen Digitaal Award in de wacht. Tijdens de nocturne van de Trefdag Vlaanderen Digitaal werd het GIVE-project verkozen tot meest duurzame project. Een mooie erkenning voor twee intensieve jaren vol nauwe samenwerkingen, technische AI-snufjes en vele uren minutieus registreren, digitaliseren en duurzaam archiveren.

Met het GIVE-project zet meemoo samen met meer dan 175 partners uit cultuur en overheid een digitale versnelling in. Samen zetten we kwetsbare en moeilijk toegankelijke kranten, glasplaten en Vlaamse topstukken digitaal op de kaart én verrijken we met artificiële intelligentie de beschrijvende gegevens van duizenden uren beeld en geluid. Daarnaast brengt het GIVE-project erfgoed weer een stapje dichter bij huis met de opfrissing en uitbreiding van kenjedrager.be naar fotomateriaal. Tegen eind dit jaar zal alvast een selectie van het rijke Vlaamse erfgoed beter toegankelijk, doorzoekbaar en herbruikbaar gemaakt zijn.

De winnaars van de Vlaanderen Digitaal Awards op het podium tijdens de nocturne

De jury was sterk onder de indruk van het GIVE-project:

Audio, video, print én foto werden de voorbije jaren via dit initiatief gedigitaliseerd en van metadata voorzien - zelfs dragers die kwetsbaar en moeilijk toegankelijk zijn zoals kranten en glasplaten. Het project is van grote maatschappelijke waarde, zowel voor burgers als voor onderzoekers.

Nico Verplancke, directeur bij meemoo, benadrukte het belang van samenwerking in dit traject:

Samenwerking is een sleutelwoord in het GIVE-project. Meer dan 175 (heel) kleine en grote partners hebben samen met meemoo tijd en energie geïnvesteerd om het projectresultaat mogelijk te maken. Van materialen klaarleggen en voorbereiden tot actief overleggen en deelnemen aan werkgroepen - dit is een verhaal van heel veel mensen.

Onze directeur bedankte verder ook nog VLAIO, het Departement Cultuur, Jeugd & Media en Minister Jambon om meemoo de kans te geven om dit ambitieuze project te realiseren.

De resultaten bewonderen?

De duurzaamheid van het GIVE-project, die bevindt zich in de digitalisering van kwetsbare dragers, en de toekomstklare archivering en ontsluiting van het gedigitaliseerde en geannoteerde materiaal. Kan je niet wachten om in de resultaten te duiken? Vanaf 30 november ontdek je een selectie aan gedigitaliseerde erfgoedparels en boeiende anekdotes van héél dichtbij. Noteer het in je agenda, en volg ons alvast!

De Vlaanderen Digitaal Awards 2023

De strafste digitale transformatieprojecten maken kans op een Vlaanderen Digitaal Award. Dit jaar waren er 26 inzendingen, verdeeld over drie categorieën. Vlaanderen Digitaal reikt awards uit aan projecten die innovatief zijn, duurzaamheid bevorderen of digitale inclusie stimuleren. Het GIVE-project viel dus niet als enige in de prijzen! De award voor beste digitale transformatieproject ging naar het UiTWisselingsplatform van het Departement Cultuur, Jeugd en Media. De vzw Dwengo won met het project AI op school de award voor meest inclusieve project.

De GIVE-projecten worden gerealiseerd met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en kaderen binnen het relanceplan Vlaamse Veerkracht van de Vlaamse overheid.

We halen de pagina op, even geduld...