Gerelateerde events


Wikimedia uploadworkshop Publiekdomeindag

15 mrt 2023 | Gent

Heeft jouw organisatie collecties die zich in het publiek domein bevinden? Wil je de vindbaarheid ervan vergroten? Dan is het een goed idee om jouw erfgoedmateriaal op te laden naar Wikimedia-platformen. Tijdens deze workshop op 15 maart begeleiden we je hierbij, stap voor stap. Wie weet presenteer je jouw resultaat tijdens Publiekdomeindag 2024?

Waarom Wikimedia?

Publiekdomeincollecties bestaan uit archiefstukken waarop geen auteursrechtelijke bescherming (meer) rust. Op Wikimedia-platformen zoals Wikidata en Wikimedia Commons vind je (de data en reproducties van) zulke collecties eenvoudig terug. Waarom ook jouw materiaal opladen? Werken met linked open data ontsluiten vergroot de zicht- en vindbaarheid en moedigt het (her)gebruik van je collecties aan. Bovendien is Wikidata een speeltuin voor instellingen die met linked open data willen beginnen werken.

Publiekdomeindag 2023

Tip! Eerste hulp nodig bij het identificeren van je publiekdomeincollecties? Op 15 februari vond Publiekdomeindag 2023 plaats. We vertelden er alles over auteursrechten en erfgoedmateriaal, een ideale voorbereiding op de workshop van 15 maart. In de namiddag ging de ‘Publiekdomeindag Celebration’ door, waar we het publiek domein in de kijker zetten met verschillende showcases en presentaties van deelnemende erfgoedinstellingen.

Voor wie?

Deze uploadworkshop helpt cultureelerfgoedinstellingen die een opendatabeleid willen introduceren en publiekdomeincollecties als linked open data willen tonen.

Programma en praktisch

Op 15 maart leer je alles over het opladen van data en beelden op Wikimedia-platformen. Deze sessie gaat fysiek door op het meemoo-kantoor in Gent (zaal ‘Mout’).

Verwacht je aan het volgende programma:

  • 10u-10u30: kennismaken en voorstellen van datasets

  • 10u30-11u: data ontsluiten op Wikimedia-platformen

  • 11u-12u: datacleaning met Open Refine

  • 12u-13u: broodjeslunch

  • 13u-14u30: data als linked data publiceren op Wikidata

  • 14u30-15u15: beelden van ingebedde metadata voorzien

  • 15u15-15u30: pauze

  • 15u30-16u30: beelden en gestructureerde metadata publiceren op Wikimedia Commons

  • 16u30-17u00: valorisering en impactevaluatie

Erich Koch, Anefo, CC0 via Wikimedia Commons.

Bekijk op voorhand zeker de screencast over de samenhang van Wikimedia-platformen.

Krijg je jouw upload niet af tijdens de workshop, of heb je daarna nog vragen? Op 29 maart en 5 april organiseren we tussen 10u en 11u een online vragenmoment.

Inschrijven

Wil je de vindbaarheid van jouw erfgoedmateriaal vergroten? Reserveer dan je plekje via het onderstaande formulier.

Er mogen foto's van mij genomen worden?

Deze foto's mogen gebruikt worden in meemoo's communicatie?

Is de data vervuild?

Ken je de auteursrechtelijke status van de set? (deze sessie is voor het opladen van collecties die niet onder auteursrechtelijke bescherming vallen)

Hieronder vind je een link naar ons privacybeleid voor evenementen.* Ga je hiermee akkoord?

We halen de pagina op, even geduld...