Gerelateerde events


Publiekdomeindag 2024

7 mrt 2024 | Brussel

Op de eerste dag van elk jaar komt er nieuw erfgoed in het publiek domein. Publiekdomeincollecties zijn niet per se toegankelijk voor het publiek - al is er meestal niets meer dat dit belemmert. Om inspiratie, kennis en goede voorbeelden te delen bij het openstellen van dit materiaal, co-organiseren we jaarlijks Publiekdomeindag. In 2024 vieren we het publiek domein op 7 maart, met tal van partners uit binnen- en buitenland. Die dag zoomen we niet enkel in op inspirerende ontwikkelingen en use cases uit België, maar bekijken we het publiek domein ook door een Europese bril. 

Wat en waarom?

Het publiek domein is de verzameling van alle creatieve werken waarop geen exclusieve intellectuele eigendomsrechten (meer) rusten, zoals auteursrechten en naburige rechten. Elk jaar komen nieuwe werken in het publiek domein omdat de auteursrechtelijke bescherming, die in België 70 jaar na de dood van de auteur of kunstenaar duurt, vervalt.

De juridische status betekent niet dat dit materiaal ook automatisch toegankelijk is. Met Publiekdomeindag zoomen we niet alleen in op de juridische, financiële, technische en institutionele barrières die ervoor zorgen dat het publiek ook na het verstrijken van de auteursrechtelijke bescherming geen toegang heeft tot deze content. We vestigen ook aandacht op hoe die barrières overwonnen kunnen worden

In beeld: Twee vrouwen, door Henri-Francois Ramah, collectie van Museum Dhondt-Dhaenens, artinflanders.be, foto: Cedric Verhelst, publiek domein.

Voor wie?

Werk je in een collectiebeherende organisatie en ben je benieuwd welke acties je op poten kan zetten om je publiekdomeincollecties te ontsluiten, en deel te worden van de internationaal steeds groeiende openGLAM-beweging? Publiekdomeindag is een ideaal moment om inspiratie op te doen. Ook Vlaamse en Europese beleidsmakers zijn welkom. We bekijken het publiek domein zowel vanuit een Belgisch als een Europees perspectief, samen met tal van (internationale) partners.

Praktisch

Wees welkom op 7 maart 2024 bij KBR (Kunstberg 28, 1000 Brussel). De dag is opgesplitst in 2 delen waarvoor je je afzonderlijk kan inschrijven. In de voormiddag is de voertaal Nederlands, Frans of Engels, afhankelijk van de spreker. Je kan de slides steeds meevolgen in het Engels. De namiddag verloopt in het Engels. 

Het is niet meer mogelijk om je te registreren voor Publiekdomeindag 2024.

Programma

Voormiddag

In de voormiddag gaan we van start met een korte rechtenworkshop. Wat is het publiek domein? Waarom is het belangrijk? En vooral: wat kan je er mee doen? Tijdens een showcase ontdek je vervolgens de laatste ontwikkelingen rond publiekdomeincollecties in België, en doe je inspiratie op met voorbeelden van hergebruik van publiekdomeinmateriaal. Afsluitend vindt de prijsuitreiking van de fotowedstrijd Wiki Loves Heritage plaats.

Partners:  Koninklijke Bibliotheek van België (KBR), Wikimedia België, meemoo

9:00 - 9:30 Ontvangst met koffie, water, thee
9:30 - 9:35 Welkom (Bart Magnus - meemoo)
9:35 - 9:55 Wat is het publiek domein? (Ellen Van Keer - meemoo)
9:55 - 10:50 Showcase van recent ontsloten werken in het publiek domein

  • Piet Janssens (KBR)

  • Tanguy Habrand (AML)

  • Lie Cauwelier (Éperon d’Or)

  • Bart Magnus (meemoo)

  • Joeri Steegmans (Musea Brugge)

10:50 - 11:15 Pauze
11:15 - 12:30 (Her)gebruik van publiekdomeinmateriaal

  • Project Vrouwen van papier en activiteiten op Wikimediaplatformen (Els Depuydt, Collyn Verlinde en Liesbeth Langouche - Guido Gezellearchief)

  • Boeketje Kunst (Dieter Dewitte en Kenzo Milleville - UGent)

  • Mogelijkheden van IIIF-stories (Rein Debrulle - meemoo)

  • Game Please, Touch the Artwork (Thomas Waterzooi - Studio Waterzooi en Kristof Uittebroek - Departement CJM)

12:30 - 12:40 Toekomstige activiteiten

  • MetaBelgica (Sven Lieber - KBR)

  • Uploadworkshop Wikidata en Wikimedia Commons (Bart Magnus - meemoo)

12:40 - 13:00 Wiki Loves Heritage prijsuitreiking (Geert Van Pamel - Wikimedia België)

Namiddag

Na de middag bekijken we de omgang met het publiek domein door cultureelerfgoedorganisaties en het beleid door een Europese bril. Je komt meer te weten over onder andere het Europese beleid en de impact van nieuwe technologieën (zoals 3D en AI) op het publiek domein.

Partners: KBR, Europeana en de Europana Network Association, Communia, KB Nederland, Creative Commons, Beeld & Geluid, meemoo

13:45 - 14:00 Ontvangst met koffie, water, thee
14:00 - 14:15 Keynote (Paul Keller)

Deel 1: Auteursrechtelijke kwesties

14:15 - 15:00 Korte presentaties:

  • Nudging Users to Reference Institutions when Using Public Domain Materials (Connor Benedict - Creative Commons)

  • Monetization of the Public Domain (Douglas McCarthy)

  • Heritage Laws as Additional Barriers (Giulia Dore - Trento University)

15:00 - 15:30 Rondetafelgesprek met Connor Benedict, Douglas McCarthy, Giulia Priora en Maarten Zeinstra
15:30 - 15:50 Pauze

Deel 2: De toekomst van het publiek domein

15:50 - 16:35 Korte presentaties:

  • Dystopian Futures of the Public Domain: Looking back at Article 14 in the year 2050 (Andrea Wallace - University of Exeter)

  • Post-Colonial Public Domain (Emine Ozge Yildrim - KU Leuven Center for IT & IP Law)

  • Artificial Intelligence & Public Domain (Dimitar Dimitrov - Wikimedia Europe)

16:35 - 17:05 Rondetafelgesprek met Andrea Wallace, Emine Ozge Yildrim, Dimitar Dimitrov en Terese Nobre (Communia)
17:05 - 17:10 Afronding
17:10 - 18:30 Receptie

Tip! Heb je jouw publiekdomeincollecties geïdentificeerd? Dan is het een goed idee om dit materiaal op te laden naar Wikimedia-platformen. Tijdens de Wikimedia-uploadworkshop van 28 maart begeleiden we je hier stap voor stap bij.

Graag wat meer bagage rond auteursrechten?

Heb je een vraag?
Contacteer Bart Magnus
Medewerker Expertise
We halen de pagina op, even geduld...