Praktijknetwerk sociale media archiveren

24 jan 2023 | online

Hoe je de vluchtige content op sociale media archiveert? Dat onderzoeken we sinds 2020 samen met KADOC-KU Leuven. Uit de tussentijdse resultaten blijkt dat er nood is aan meer afstemming en samenwerking rond dit onderwerp. Daarom steken we op dinsdag 24 januari voor het eerst de koppen bij elkaar in een nieuw praktijknetwerk. Wil je jouw kennis bijschaven of zelf ervaringen delen? Wees dan zeker welkom.

Ben je actief op sociale media? Dan weet je dat content op deze kanalen vlug verloren gaat in de stroom van het wereldwijde web. Samen met KADOC-KU Leuven ontwikkelen we workflows en best practices om deze online informatie te capteren, archiveren en toekomstklaar te maken. Onlangs ging de derde én laatste fase van start.

In beeld: TV-antennes op daken, Joop van Bilsen / Anefo, CC0, via Wikimedia Commons.

Wat?

Hoewel we uit het project weten dat verschillende partijen sociale media zien als een belangrijke onderzoeksbron, tonen de eerste resultaten aan dat het verzamelen, archiveren en toegankelijk maken te weinig wordt gecoördineerd en slechts op beperkte schaal wordt uitgevoerd. Dit willen we veranderen met een netwerk waarin we ideeën met elkaar afstemmen en samenwerking vergemakkelijken. In de collegagroep zetten we duurzame captatiemethoden uiteen, delen we expertise en ervaringen rond het onderwerp en breiden we onze bevindingen uit naar andere socialemediaplatformen.

Voor wie?

Wil je meer weten over de archivering van sociale media? Heb je (in de toekomst) gelijkaardige projecten lopen? Of wil je jouw kennis over dit thema delen met collega’s? Dan is deze collegagroep interessant voor jou. Het praktijknetwerk staat ook open voor het KIA-platform van Nederlandse informatiewerkers, waar we meermaals informatie mee uitwisselden.

Praktisch

Wanneer?

Zet alvast je webcamera op scherp, want we ontmoeten elkaar voor het eerst online op dinsdag 24 januari tussen 13u30 en 15u30.

Programma

Wat kan je verwachten van de eerste sessie? Naast het verkennen van het netwerk, komen er inspirerende praktijken aan bod. Het voorlopige programma vind je hieronder:

  • verwelkoming door Katrien Weyns (KADOC-KU Leuven);

  • introductie over het project en het praktijknetwerk door Rony Vissers (meemoo);

  • ervaringen met en praktijken voor de archivering van sociale media (presentaties van onder meer de Koninklijke Bibliotheek van België, Universiteit Antwerpen en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis);

  • de verhouding tussen het archiveren van sociale media en webarchivering, door Jeroen Buysse (Liberas);

  • rondvraag en de aankondiging van de volgende studiedag.

Hou onze pagina in de gaten voor verdere updates.

Herbeleef dit event

We halen de pagina op, even geduld...