Sociale media archiveren: nieuwe tools voorhanden!

12 mrt 2021

Dagelijks sturen we via sociale media verschillende boodschappen de wereld in. Sociale media zijn haast niet meer weg te denken uit ons leven. Ze vormen een belangrijke bron van onderzoek, mede omdat er diverse maatschappelijke onderwerpen aan bod komen. Toch wordt de vluchtige content weinig gearchiveerd.

Het project Best practices voor de archivering van sociale media in Vlaanderen en Brussel van KADOC waarin meemoo hoofdpartner is, ontwikkelt workflows en handleidingen om deze waardevolle online informatie te capteren. Deze kan je nu terugvinden op CEST.

Nieuwe workflows en handleidingen op CEST

Schermafbeelding van het archiveren van de Facebookpagina van meemoo

Aan de start van 2021 onderwierpen we enkele gratis opensourcetools aan de test: we bekeken hoe werkbaar ze zijn in de archivering van Facebook-, Instagram-, YouTube- en Twitter-accounts. Daarnaast gebruikten we de exportfuncties van de socialemediaplatformen zelf. We kozen de tools met de beste resultaten en formuleerden hier mogelijke aanpakken rond, die verder getest zullen worden. In fase twee van het project onderzoeken we het gebruik van betalende tools.

Deze aanpakken staat nu online ter beschikking in de vorm van workflows en handleidingen. Met onze workflows kunnen archiefinstellingen accounts van archiefvormers voor hun eigen collectie archiveren. Anderzijds zijn onze handleidingen ontwikkeld met het oog op zelfarchivering van socialemediaprofielen door archiefvormers. Ze helpen eigenaars van een account om hun eigen content te archiveren.

Pilootprojecten

In maart 2021 gaan enkele pilootprojecten van start. De contentpartners uit het project gaan met onze hulp hun accounts archiveren met de workflows en de handleidingen. Ze zullen deze workflows en handleidingen ook evalueren. Daarnaast zal een meemoo-stagiaire de verschillende workflows uittesten op het oude Twitter- en YouTube-account van PACKED.

Partners

KADOC is indiener en coƶrdinator van het project.

Andere partners zijn Amsab-ISG, ADVN, VAi, CKV, CAVA, AMVB, Liberas, Letterenhuis en IMS (Instituut voor Media Studies KULeuven).

Heb je een vraag?
Contacteer Nastasia Vanderperren
Medewerker Expertise
We halen de pagina op, even geduld...