Gerelateerd nieuws


Gerelateerde projecten


Gezocht! Redactieraadsleden voor het Invulboek Publicaties

24 apr 2023

Weet je veel over de registratie van publicaties? En wil je je ervaring inzetten om cultureelerfgoedorganisaties een handje te helpen bij het registreren, en dat op een gestructureerde en gestandaardiseerde manier? Dan kom je als geroepen. Voor de redactieraad van het Invulboek Publicaties zijn we op zoek naar redacteurs met kennis van zaken. 

Naast het beter gekende Invulboek Objecten, werken we achter de schermen al even aan een handboek voor publicaties. In het Invulboek Publicaties vind je beschrijvingsregels voor het documenteren van publicaties in een bibliotheekbeheersysteem. Het vertrekt vanuit de beschrijvingsstandaarden die vandaag binnen de bibliotheeksector worden toegepast. In 2020 stelden we samen met de Vlaamse Erfgoedbibliotheken het eerste dataprofiel op, voor de registratie van oude drukken. Vorig jaar legden we de laatste hand aan de invulinstructies.

Om de inhoud van dit invulboek nu finaal goed te keuren, zijn we op zoek naar een 5 tot 10-tal leden voor de redactieraad. Als lid van deze raad waak je - met onze ondersteuning - over de kwaliteit van het invulboek. Reken daarvoor jaarlijks op een 2 tot 4 dagen tijd, al zal dit in de loop der jaren afnemen.  Wat mag je verwachten?

  • Twee keer per jaar kom je samen met de andere leden om vraagstukken rond invulinstructies, dataprofielen, opgenomen standaarden en de toepassing ervan in de praktijk te bespreken en op te lossen. De eerste bijeenkomst vindt plaats in het najaar van 2023.

  • Tussentijds lees je invulinstructies na en denk je mee na over nieuwe dataprofielen. Na de eerste bijeenkomst ga je meteen naar huis met een eerste opdracht.

Tesvisio's The Record Jury, Yle Archives, via Wikimedia Commons. Licentie: niet gekend.

Voel je je geroepen om met jouw kennis bij te dragen aan een instrument dat het proces voor de registratie van publicaties bij cultureelerfgoedorganisaties een pak eenduidiger maakt? We horen het graag! Geef alina.saenko@meemoo.be ten laatste 31 mei een seintje.

We halen de pagina op, even geduld...