Nieuws van de Groote Oorlog

Doelgroep:
het brede publiek en wetenschappelijk onderzoekers

Breaking news uit 1914, annonces voor gevluchte familieleden en reclame voor ‘cigaretten aan FR. 0,85’: je leest het allemaal op Nieuws van de Groote Oorlog. Door een grootschalige digitaliseringsactie zijn meer dan 270.000 pagina’s Belgisch persmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog gered en in 2015 online toegankelijk gemaakt.

Op nieuwsvandegrooteoorlog.hetarchief.be kan je de scans van de kranten doorbladeren, maar ook de tekst die via OCR (Optical Character Recognition) gecreëerd werd, doorzoeken en nalezen. De doorzoekbaarheid werd verder verbeterd door een koppeling met de Namenlijst van het In Flanders Fields Museum. In de nabije toekomst willen we ook inzetten op de toepassing van IIIF, om de beelden van de kranten op de website breder toegankelijk en raadpleegbaar te maken.

Blogs over een brede selectie aan onderwerpen worden vergezeld door collecties kranten die aansluiten bij die thema’s. Het is de plek om te grasduinen als je meer wil weten of dieper wil duiken in dit grootschalige conflict.

Een grootschalige digitaliseringsactie

Onder coördinatie van meemoo, Vlaams instituut voor het archief, en in overleg met de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en FARO werkten dertien Vlaamse cultureel erfgoedinstellingen twee jaar lang actief aan het inventariseren, digitaliseren en online brengen van honderdduizenden krantenpagina’s uit 1914-1918. Nieuws van de Groote Oorlog stelt de informatie uit deze kwetsbare nieuwsbladen veilig voor toekomstige generaties en zet het digitale erfgoed van de Eerste Wereldoorlog internationaal op de kaart.