What’s in a name? Studiedag over gecontroleerde persoonsnaamlijsten

21 mei 2024 | Brussel

Persoonsnamen: ze vormen vaak hét startpunt bij het doorzoeken van cultureelerfgoedcollecties. Om naamsverwarring te voorkomen, moeten deze gegevens wel ondubbelzinnig zijn. Want Jan Verheyen de regisseur is Jan Verheyen de voetballer niet. En daar komen authorities - gecontroleerde termenlijsten - in het spel. Die combineren iedere persoonsnaam met bijbehorende biografische gegevens. Op 21 mei verwelkomen we je graag in de wereld van persoonsnamenauthorities. Kom meer te weten over de visuele persoonsnamenlijst die we bouwen voor de cultuursector, en ontdek enkele andere initiatieven uit België en Nederland.

Wat gaan we doen?

Tijdens deze studiedag stellen we eerst en vooral het project Visual Name Authority aan je voor. Daarin bouwen we, samen met 24 partners, aan een overkoepelende persoonsnamenlijst met personen die relevant zijn voor cultuureelerfgoedcollecties in Vlaanderen. Het 'visual' gedeelte? Dat slaat op de referentieset met portretfoto's die we eraan toevoegen, met het oog op gezichtsherkenning in functie van de creatie en verrijking van beschrijvende metadata. Hier lees je er alles over. 

Daarnaast komen ODIS, KBR (MetaBelgica) en Netwerk Digitaal Erfgoed (Termennetwerk) vertellen hoe zij aan de slag gaan met authorities - in het bijzonder persoonsnamenauthorities. En we zijn ook benieuwd naar jouw input! Tijdens een brainstorm liggen volgende kwesties op tafel: Hoe kunnen we in België en Nederland samenwerken rond het efficiënt gebruik van persoonsnamenauthorities? En welke afspraken, middelen en infrastructuur zijn hiervoor nodig?

Waarom dit zo belangrijk is

Voor een goede vind- en doorzoekbaarheid van digitale erfgoedcollecties is het belang van beschrijvende metadata niet te onderschatten. Gegevens zoals persoonsnamen, maar ook titels, data of locaties, maken de zoektocht naar en doorheen collecties een stuk eenvoudiger. Maar wie een foto van wijlen Jan Peeters - de jeugdrechter en gewezen voorzitter van de Koninklijke Belgische Voetbalbond - zoekt, kan ook op afbeeldingen van de gelijknamige politicus stuiten. Daarom worden persoonsnamen best aan een authority gekoppeld. Denk maar aan Wikidata, ODIS, RKDartists&, ULAN of VIAF. Deze betrouwbare bronnen bevatten extra biografische informatie, waardoor een persoon ondubbelzinnig geïdentificeerd kan worden.

In beeld: Studiehoofden, collectie KMSKA, artinflanders.be, foto: Dominique Provost, publiek domein.

Voor wie

Deze studiedag is vooral gericht op mensen die actief zijn in de cultureelerfgoedsector, maar iedereen met een interesse in persoonsnamenauthorities is welkom. 

Praktisch

Wees welkom op 21 mei in de Boardroom van BeCentral (Kantersteen 12, 1000 Brussel), boven het stationsgebouw van Brussel-Centraal. Deelnemen is gratis, inschrijven is wel verplicht.

Programma

9.30 - 10 u. Aankomst
10 u. Inleiding en presentatie over het project Visual Name Authority (meemoo)
10.30 - 11.30 u. Joris Colla en Peter Heyrman van ODIS, Sven Lieber van KBR (MetaBelgica) en en Ruben Schalk van Netwerk Digitaal Erfgoed (Termennetwerk) vertellen hoe zij met meerdere partijen samenwerken rond authorities.
11.30 - 11.40 u. Pauze
11.40 - 12 u. Hannelore Baudewyn van Cultuurconnect zal het hebben over de vernieuwing van catalografiesysteem Open Vlacc, en hoe ze daarbij inzetten op het uitwisselen van persoonsdata.
12- 12.30 u. Brainstormsessie: Hoe kunnen we in België (en Nederland) samenwerken rond het efficiënt gebruik van authorities? 
12.30 u. Broodjeslunch en netwerkmoment

Schrijf je in voor 15 mei

Er mogen foto’s van mij genomen worden?

Deze foto’s mogen gebruikt worden in de communicatie van meemoo?

Heb je een vraag?
Contacteer Axelle Vanmaele
Projectleider Digitalisering
We halen de pagina op, even geduld...