Gerelateerde events


Meemoo's partnerevent najaar 2021

1 dec 2021 - 2 dec 2021

Om jouw organisatie bij te praten organiseren we dit najaar weer een online partnerevent. Op woensdag 1 december ben je na een mee met meemoo sessie weer helemaal mee met de huidige stand van zaken en weet je wat er in de pijplijn zit voor 2022. De volgende dag gaan we samen aan de slag met vijf concrete thema’s tijdens verschillende workshops.

Op woensdag kan je de online sessie gemakkelijk vanuit je (thuis)kantoor meevolgen. De sessies op donderdag zijn verspreid over de voor- en namiddag en duren (anderhalf)uur. We testen de nieuwe interface van het meemoo-archiefsysteem uit en je komt meer te weten over de actualisatie van de samenwerkingsovereenkomst. We doen ook de voortgang van enkele projecten uit de doeken: de trajecten rond IIIF, automatische metadatacreatie en best practices voor de archivering van sociale media in Vlaanderen en Brussel.

Pik er zelf je favoriet(en) uit en stel zo je eigen programma samen. De sessie over de actualisatie van de samenwerkingsovereenkomst vindt zowel in de voor- als namiddag plaats: kies er eentje in functie van je planning. Let op: het is niet mogelijk om je in te schrijven voor gelijktijdige sessies.

Ontdek het volledige programma hieronder.

Programma

Woensdag 1 december (online)

10 - 11.30u: Mee met meemoo. Tijdens deze sessie praten we je bij over de relanceprojecten en de plannen voor het partnerportaal, de bezoekertool en het uitwisselplatform. Samen blikken we ook vooruit naar een nieuw afsprakenkader en de voorbereidingen voor een nieuwe beheersovereenkomst die in 2022 van start gaan.

Donderdag 2 december (online)

Voormiddag:
  • 10.00 - 11.00u: Aan de slag met MediaHaven 2.0. Tijdens deze sessie maak je kennis met de nieuwe interface van het meemoo-archiefsysteem. Na een korte introductie met de tijdslijn van de verschillende functionaliteiten stelt Zeticon een demo voor over de basishandelingen. Mis deze sessie niet als je een aantal nieuwe functionaliteiten wil ontdekken en je input tegelijkertijd wil doorspelen aan de leverancier.

  • 10.30 - 12.00u: IIIF-projecten in een notendop. Gebruik jij IIIF al, de opkomende standaard voor de uitwisseling van beelden? In deze workshop kom je de projectresultaten van o.a. de IIIF-beeldinfrastructuurkoppeling aan de VKC-datahub en IIIF-Fridays te weten en krijg je een kijkje in de planning en toekomstige stappen. Daarbij zijn we benieuwd naar jouw verwachtingen.

  • 11.00 - 12.00u: Samenwerkingsovereenkomst: tijd voor een update. De tekst van de huidige samenwerkingsovereenkomst dateert van de VIAA-beginjaren. In 2021 maakten we dan ook werk van een broodnodige update. Wil je meer inzicht in de grote lijnen van de actualisatie? Mis dan zeker deze sessie niet. Achteraf krijg je de mogelijkheid om vragen te stellen.

Namiddag:
  • 13.00 - 14.00u: Samenwerkingsovereenkomst: tijd voor een update. De tekst van de huidige samenwerkingsovereenkomst dateert van de VIAA-beginjaren. In 2021 maakten we dan ook werk van een broodnodige update. Wil je meer inzicht in de grote lijnen van de actualisatie? Mis dan zeker deze sessie niet. Achteraf krijg je de mogelijkheid om vragen te stellen.

  • 13.00 - 14.30u: Automatische metadatacreatie: een overzicht. Benieuwd naar het onderzoek dat we al deden naar machine learning? In deze sessie zetten we het voor je op een rijtje aan de hand van enkele projecten. Daarnaast ontdek je meer over het GIVE-metadataproject, een van de relanceprojecten dat de komende twee jaar zal lopen. We horen graag van jou in hoeverre jij als contentpartner betrokken wil zijn, en zijn ook benieuwd naar jouw bedenkingen over o.a. GDPR en privacy.

  • 14.45 - 16.15u: Sociale media: het archiveren waard? Een workshop voor iedereen die inzicht wil krijgen in het belang en de complexiteit van de archivering van sociale media. Tijdens deze sessie ontdek je wat we in 2020-2021 hebben geleerd uit fase 1 van het project ‘Best practices voor de archivering van sociale media in Vlaanderen en Brussel’ i.s.m. met KADOC. Hierna kom je meer te weten over de opstart van fase 2 en polsen we naar jouw verwachtingen over het belang van de archivering van sociale media.