Wikidataworkshop

  • Verslag

Op 29 oktober 2018 organiseerden meemoo (als PACKED), Wikimedia België en de Koninklijke Bibliotheek van België een volzette Wikidataworkshop. Wikidata is een open, meertalige databank met gestructureerde gegevens die niet alleen de populaire online encyclopedie Wikipedia ondersteunt, maar ook beschikbaar is voor andere toepassingen op het vlak van linked open data.

De deelnemers uit uiteenlopende erfgoedinstellingen kregen een introductie tot Wikidata, maakten zelf nieuwe records aan en leerden in de SPARQL-taal Wikidataqueries opstellen.

De workshop begon met een welkomstwoord van meemoo (als PACKED) en een introductie van Wikimedia België. Verder zag het programma er uit als volgt:

  • Sandra Fauconnier (Wikimedia Foundation) maakte de aanwezigen wegwijs op het Wikidataplatform en vertelde over de geschiedenis ervan. Ze wijdde daarna uit over hoe de erfgoedsector en andere externe platformen er vandaag al gebruik van maken.

  • Maarten Dammers (Wikipediaan) gaf een eerste hands-on workshop over het manueel aanmaken van records en het toevoegen van data op Wikidata. Maarten lichtte ook batch-uploads van grotere datasets met de Quickstatements tool toe. Aansluitend gaf Olivier Van D'huynslager (PACKED) een demonstratie van de batch upload functionaliteit vanuit de tool Open Refine 3.0 naar Wikidata.

  • Na die eerste introductiesessies volgde er een praktijkopdracht. Iedere deelnemer moest volgens een bepaalde invoerinstructie live een Wikidatarecord aanmaken voor een productie van Het Koninklijk Ballet van Vlaanderen uit de periode 1970-1982. Tijdens die oefening maakten alle deelnemers samen een vijftigtal nieuwe Wikidatarecords aan. Met behulp van de Wikidatatools hebben we daarna live een tijdlijn voor die balletproducties kunnen maken.

  • Na de middagpauze leerden de deelnemers tijdens de tweede hands-on sessie van Maarten Dammers (Wikipediaan) hoe je verschillende vragen aan de Wikidatadatabank kunt stellen met SPARQL-queries. Het bleek dat basis SPARQL-taal gebruiken in de Wikidata SPARQL-endpointomgeving voor iedereen een haalbare taak was, ongeacht hun IT-achtergrond.

  • Andra Waagmeester (Micelio) demonstreerde in zijn presentatie hoe je je eigen interne Wikidata instance kunt opzetten met Wikibasesoftware en hoe je zogenaamde federated queries kunt toepassen om meerdere dataportalen op het web vanuit de Wikidata SPARQL-endpoint tegelijkertijd te bevragen.

  • Alle sprekers werden daarna uitgenodigd om deel te nemen aan een panelgesprek, samen met externe specialisten zoals Bram De Veirman (Republic of Reinvention), Sally Chambers (UGent, DARIAH-BE) en Jolan Wuyts (Europeana). Het panel besprak verschillende onderwerpen:

    • Waarom zouden erfgoedinstellingen data op Wikidata publiceren?

    • Welke mogelijkheden biedt Wikidata als platform voor crouwdsourcingprojecten?

    • Kan Wikidata de rol vervullen van een centrale authority hub waar alle thesauri samenkomen in de vorm van linked open data?

    • Hoe kunnen Wikidata en Wikibase digital humanities-onderzoekers en erfgoedinstellingen samenbrengen?

  • Rony Vissers (PACKED) lichtte daarna de voorbije en de toekomstige samenwerking tussen meemoo en Wikimedia toe, nodigde de deelnemers en de sector uit om actief te zijn op Wikimediaplatformen, de tools zelf te leren gebruiken en data en beelden over erfgoed zoveel mogelijk via die kanalen beschikbaar te maken voor het publiek.

De workshop werd afgesloten met een receptie en taart ter gelegenheid van de zesde verjaardag van Wikidata.

We halen de pagina op, even geduld...