Het potentieel van FFv1 als archiefformaat

Europese projecten zoals Preforma wezen uit dat de FFv1 codec veel potentieel heeft voor de bewaring van video op lange termijn. Een brede community binnen ons werkveld ondersteunde dit idee. Om voeling te krijgen met dit type codec hebben we een testproject opgezet binnen ons eigen archief.

In samenwerking met Media Area en PACKED vzw werd een onderzoek uitgevoerd rond enkele technische eigenschappen van FFv1 en MKV. We gingen na of bestanden wel degelijk zonder verlies aan data omgezet kunnen worden van het huidige archiefformaat (JPEG2000/MXF) naar FFv1 in MKV. Ook werden een aantal technische eigenschappen van beide codecs vergeleken. Tot slot werd de performantie van de decodering gemeten om inzicht te krijgen in de eisen naar capaciteit.

Deze tests geven ons een eerste inzicht in en wat praktische ervaring met de nieuwe formaten. Dit is uiteraard nog maar een eerste stap en veel vragen blijven open, zoals de hangende standaardisering van het formaat en de ondersteuning zowel binnen onze eigen archief-software voor het formaat, als voor de export van fragmenten. Meemoo blijft de ontwikkelingen rond deze codec opvolgen en verdere tests organiseren.

Heb je een vraag?
Contacteer Matthias Priem
Manager Archivering
We halen de pagina op, even geduld...