Gerelateerd nieuws


Gerelateerde publicaties


Gerelateerde projecten


Jeugdauteurs in de kijker dankzij Iedereen Leest

26 apr 2021

Wikipedia is vaak de eerste stop in je online zoektocht naar informatie, en dat geldt ook voor jeugdliteratuur. Momenteel ontbreekt er echter nog heel wat informatie over Vlaamse jeugdauteurs en -illustratoren. Iedereen Leest wil hier verandering in brengen door hen de aandacht op Wikipedia te geven die ze verdienen. Naast schrijfsessies later dit jaar, gingen drie stagiaires alvast aan de slag met de online encyclopedie.

Met de 50ste editie van de Jeugdboekenmaand in maart in het vooruitzicht wou Iedereen Leest Vlaamse jeugdauteurs meer zichtbaarheid geven op Wikipedia. Corona gooide roet in het eten, waardoor de initieel geplande reeks edit-a-thons tussen 6 en 24 maart niet kon doorgaan. Toch bleef Iedereen Leest niet bij de pakken zitten en zetten ze een nieuw plan in actie. Drie stagiaires van Iedereen Leest en het Letterenhuis zetten zich nu in om illustratoren van de Jeugdboekenmaand-affiches van een Wikipedia-pagina te voorzien. Dit gaat van affiches uit de jaren 80 tot de affiche van 2019.

© Simon Bequoye en Iedereen Leest

Tips & tricks

Stagiaires Rosemarie Knobloch, Lore De Schutter en Sena Nyamador ontfermen zich elk over een reeks aan te maken pagina’s en deelden alvast hun beste tips en tricks. Alles wat je bijvoorbeeld schrijft op Wikipedia moet worden onderbouwd met een goede bronvermelding. Je aangemaakte pagina’s worden na publicatie steeds zorgvuldig gecontroleerd: een legertje aan ervaren Wikipedians leest ze na. Ten slotte is het platform erg toegankelijk. Je hoeft zeker niet technisch onderlegd te zijn om te schrijven voor Wikipedia.

Waarom Wikipedia?

Iedereen Leest wil jeugdliteratuur breder toegankelijk en zichtbaar maken. Sinds 2014 was de nodige informatie te vinden op Jeugdliteratuur.be, maar na rijp beraad zette Iedereen Leest de website in 2020 stop. Meemoo dacht samen met Iedereen Leest na over twee zaken. Hoe kan de website zo goed mogelijk gearchiveerd worden? En hoe kan zijn content levend gehouden, aangevuld en geactualiseerd worden, ondanks het offline halen?

© Simon Bequoye en Iedereen Leest

Meemoo zorgde na deze denkoefening voor de archivering van de website door het Internet Archive. Via de WaybackMachine blijft de gearchiveerde versie bovendien publiek. Om hun data een nieuw leven te geven, besloot Iedereen Leest samen te werken met Wikimedia België. Zo konden pagina’s over jeugdauteurs en illustratoren op Wikipedia aangevuld en aangemaakt worden, gebaseerd op informatie uit Jeudliteratuur.org. Om dat mogelijk te maken, begeleidden wij Iedereen Leest bij het publiceren van de webteksten onder een vrije licentie, en dat vóór de archivering van de website.

Naast auteursinformatie ontsloot Jeugdliteratuur.org een databank met lestips en verwerkingstips over kinder- en jeugdboeken. Deze boeken stonden op de keuze- en nominatielijsten van de Jeugdboekenmaand en de Kinder- en Jeugdjury. De lestips van Jeugdliteratuur.org zijn gekoppeld aan één specifiek boek en werden ondertussen op KlasCement ontsloten.

De Wikipedia-schrijfsessies

Zodra het opnieuw kan, organiseert Iedereen Leest de uitgestelde edit-a-thons. Alle geïnteresseerden kunnen zich aanbieden voor de gezamenlijke begeleide schrijfsessies. Deze gaan door op inspirerende locaties en zijn bedoeld voor het brede publiek.

Iedereen Leest staat er in deze sessies niet alleen voor. Wikimedia België ondersteunt de geplande schrijfsessies, Letterenhuis en Villa Verbeelding staan bij met hun inhoudelijke werking rond jeugdliteratuur. Wijzelf bieden onze expertise op vlak van Wikimedia-platformen aan om erfgoed zichtbaar te maken en online te ontsluiten. Zo ondersteunen we mooie initiatieven uit de sector.

Interesse in jeugdliteratuur?

We halen de pagina op, even geduld...