Virtueel van kunst genieten en metadata verrijken met Wikimedia

19 mrt 2020

De collecties van musea online bekijken én hen helpen door beschrijvingen bij kunstwerken aan te vullen? Het kan dankzij Wikimedia.

De collecties van heel wat musea bevinden zich de komende weken achter gesloten deuren. Wil je die musea een hart onder de riem steken en een steentje bijdragen aan hun werking? Via de Wikimedia-platformen kan je virtueel genieten van (inter)nationale kunstcollecties en meteen ook beschrijvingen aanvullen. Een bijkomend voordeel: je doet ook ineens inspiratie op om je bucketlist met musea aan te vullen.

Het enige wat je nodig hebt is een computer met internetverbinding en een Wikimedia-account (die kan je in enkele minuten aanmaken). Met die account kan je gepubliceerde museumcollecties verrijken, door eenvoudigweg te beschrijven wat je ziet. Op art.wikidata.link/browse snuister je in het rijke digitale aanbod van kunstwerken die musea van over de hele wereld hebben vrijgegeven via Wikimedia-platformen. Je kan werken opzoeken op basis van een museumcollectie, een kunstenaar of bijvoorbeeld een kunststroming. Browsen hoeft dus niet op goed geluk; je kan heel gericht zoeken en toch verrast worden door tal van werken of collecties waar je het bestaan niet van af wist. 


Hoe je zelf met Wikimedia aan de slag gaat en wat je er zoal mee kan doen, vertelt collega Bart Magnus je in onderstaand filmpje:

Zie je geen filmpje? Controleer even je cookie-instellingen, dan kunnen we deze inhoud ook aan jou tonen. Je cookie-instellingen aanpassen kan onderaan deze pagina. Klik op 'verander uw toestemming' vlak boven de tabel en vink 'voorkeuren' en 'statistieken' aan.

Niet alleen buitenlandse collecties zijn vertegenwoordigd, maar ook Belgische, zoals de deel- of kerncollecties van de VKC-musea (Vlaamse Kunstcollectie) of de verschillende (verspreid bewaarde) kerncollecties van de Koning Boudewijnstichting.

Dankzij het aanvullen van de beschrijvingen op Wikimedia-platformen vergroot je de vindbaarheid van de collecties en kunstwerken. Heb je nood aan een break? Ga zelf aan de slag en beschrijf wat je ziet via de gezamenlijk bewerkbare database Wikidata: een boom, een huis, mensen. Eens je klaar bent met je bijdrage, stelt het platform je andere werken van dezelfde kunstenaar voor, of werken van hetzelfde museum, uit dezelfde stroming, met dezelfde afgebeelde elementen (bv. bomen of mensen) en meer. Op die manier gaan collecties op een andere manier leven én wordt hun zichtbaarheid vergroot, ook wanneer we geen fysiek bezoek kunnen brengen aan een museum. 


Wist-je-datje:

De Wikimedia Foundation is de stichting zonder winstoogmerk achter de populaire online encyclopedie Wikipedia, met de Wikimedia platformen stimuleren ze vrije kennis.

Heb je een vraag?
Contacteer Bart Magnus
Medewerker Expertise
We halen de pagina op, even geduld...