Contentpartners ondersteunen bij hergebruik

Samen willen we het verleden tot leven brengen. Daarom zorgen we er samen met onze contentpartners voor dat materiaal toegankelijk, bruikbaar en gebruikt wordt. De digitalisering en duurzame bewaring van digitale collecties maken het mogelijk om het publiek opnieuw toegang te geven tot deze content.

We geven hen de juiste tools om het materiaal niet alleen te beheren, maar er ook mee aan de slag te gaan. In vormingen leren we hen de kneepjes van ons archiefsysteem kennen, zodat ze vlot materiaal terugvinden en kunnen downloaden voor eigen gebruik. Zo kan bijvoorbeeld een regionale omroep als Focus-WTV beeldmateriaal voor zijn reportages in het meemoo-archiefsysteem zoeken en zo hergebruiken ze meteen de digitale collecties die ze bij ons bewaren. Al deze info verzamelen we voor de contentpartners op het partnerportaal.

Snel op weg met het partnerportaal

Materiaal toegankelijk maken via websites van onze contentpartners

Contentpartners kunnen het materiaal dat bij meemoo gearchiveerd wordt zelf ter beschikking stellen op de eigen platformen. Door een integratie te bouwen op basis van de meemoo-API's - een applicatie die door andere websites bevraagd kan worden - kunnen ze een kopie nemen van de bestanden en de bijhorende metadata ophalen uit het meemoo-archiefsysteem. Veranderingen komen dan automatisch door.

Lees meer over het gebruik van de meemoo-API >

Bezoek je bijvoorbeeld de website van Industriemuseum of Huis van Alijn, dan kan je daar video’s bekijken die rechtstreeks vanuit het meemoo-archiefsysteem doorgestuurd worden. Zo’n verbinding met de meemoo-API zetten we eenmalig op samen met onze contentpartner, waarna zowel wij als de contentpartner geen manuele interventies hoeven te doen.

In beeld: website van Huis van Alijn met video's uit het meemoo-archiefsysteem, link gelegd via de meemoo-API

Materiaal toegankelijk maken via de ontsluitingsplatformen beheerd door meemoo

Naast het linken van de eigen website van de contentpartner aan het meemoo-archiefsysteem, zetten we zelf ook verschillende kanalen in om hergebruik te stimuleren. Steeds in overleg met onze contentpartners uiteraard, die het materiaal en de licenties die erop gelden zelf beheren. Op die manier houdt de contentpartner zelf in handen welk materiaal ontsloten wordt, en hoe anderen ermee kunnen omspringen.

Voor het onderwijsveld is er Het Archief voor Onderwijs, een inspirerend platform voor leerkrachten secundair en lager onderwijs, leerkrachten-in-wording, en leerlingen uit het secundair onderwijs. Voor kunst- en erfgoedliefhebbers is er artinflanders.be, waar je beelden uit de rijke geschiedenis van Vlaanderen naar hartelust kan bekijken, delen, downloaden en hergebruiken. 

Met hetarchief.be willen we de zoektocht naar audiovisueel archiefmateriaal eenvoudiger maken, voor iedereen:

  • Het brede publiek kan de beschrijvingen doorzoeken van beeld- en geluidsfragmenten bewaard door meemoo, en eenvoudig rechtstreeks contact opnemen met de beheerder van het materiaal.

  • Dankzij de intra-murosuitzondering op het auteursrecht kunnen gebruikers via hetarchief.be een afspraak maken met onze contentpartners om het audiovisueel materiaal bewaard in het meemoo-archiefsysteem ter plaatse te gaan doorzoeken, bekijken en beluisteren, en dat voor een bepaalde duurtijd. 

  • Bovendien kunnen bepaalde medewerkers van onze contentpartners als sleutelgebruiker over het muurtje kijken en zich laten inspireren door het archiefmateriaal van andere organisaties.

>> Meer over de meemoo-kanalen

Vragen?

Heb je als contentpartner een vraag over het gebruik van de API, of bied je bezoekers graag een rechtstreekse inkijk in je materiaal? Laat ons iets weten via je accountmanager!

Contentpartner worden? Lees hier wie in aanmerking komt >