Meemoo’s digitaliseringsaanpak verlegt grenzen

14 jun 2021

Sinds ons allereerste digitaliseringsproject in 2013 uit de startblokken schoot, hebben we ons in snel tempo bijgeschoold. En hoe! Onze benadering van audiovisuele digitaliseringsprojecten trekt intussen de aandacht van directe buren en vrienden aan de andere kant van de wereld.

Een nachtelijke videocall

In april mochten we onze ervaringen delen met een groep Nieuw-Zeelandse collega’s. Zij bereiden momenteel het project “NZ Utaina” voor. Dit grootscheeps digitaliseringsproject pakt de digitalisering aan van audiovisuele collecties bij Ngā Taonga (het Nieuw-Zeelands Nationaal Audiovisueel Archief), Te Puna Mātauranga o Aotearoa (de Nieuw-Zeelandse Nationale Bibliotheek) en Te Rua Mahara o te Kāwanatanga (het Nieuw-Zeelands Nationaal Archief).

Hun interesse ging vooral uit naar:

  • hoe wij onze specificaties voor digitalisering opmaken;

  • hoe we samenwerken met onze contentpartners en service providers;

  • de logistieke aspecten van onze digitaliseringsprojecten;

  • de rapportage over het verloop van de digitalisering.

Het werd een boeiende uitwisseling van ideeën, ondanks het nachtelijke uur. Wij waren vooral jaloers op het feit dat zij daar al opnieuw op kantoor aan het werk waren!

De interesse in onze werking duikt ook dichterbij op

De Association des Archivistes Francophones de Belgique (AAFB) en de Administration du Patrimoine de la Fédération Wallonie-Bruxelles organiseerden recent een reeks webinars. Het doel: nadenken over de toekomst van de archiefwereld in Franstalig België.

Eén van de sporen die zij volgen is die van de mutualisation, of pooling van kennis, apparatuur en diensten. Meemoo's manier van samenwerken kan daarvoor als inspiratiebron dienen. Met het digitaliseringsproject van de lak- en schellakplaten als voorbeeld stelden we dit aspect van onze werking voor. We wezen onze collega’s op de grote voordelen, de speciale aandachtspunten en de lessen die we zelf uit het project hebben geleerd.

Meer over onze digitaliseringswerking?

We halen de pagina op, even geduld...