Aan de slag met linked data met deze tutorials

5 okt 2020

Op zoek naar een nieuwe databron om jouw linkeddatakunsten op los te laten? Sinds 2019 zijn de kranten van Nieuws van de Groote Oorlog beschikbaar als linked data. We helpen je graag op weg met een tutorial van UGent.

Meer dan 270.000 krantenpagina’s uit de Eerste Wereldoorlog werden in het project Nieuws van de Groote Oorlog gedigitaliseerd. Die kranten en krantenpagina’s zijn beschikbaar voor het grote publiek op https://nieuwsvandegrooteoorlog.hetarchief.be/. Zo krijgen ze een nieuw, digitaal leven. Maar daar stopt het niet.

Want vandaag lezen niet alleen mensen de krant: ook software en applicaties kunnen erin neuzen. Daarom werden de kranten in 2019 verrijkt met linked data. Zo kan je de website ook gebruiken als een databron. Nog recenter hebben we die linked data uitgebreid met links naar de Namenlijst van het In Flanders Fields Museum. Persoonsnamen die voorkomen in die lijst van mensen die overleden tijdens de Eerste Wereldoorlog, zijn zichtbaar op de website voor gebruikers, maar via linked data ook voor bots en applicaties.

Om ook jou aan de slag te laten gaan met die linked data en meer inzicht te verwerven erin hebben we in samenwerking met UGent een tutorial uitgewerkt die het gebruik ervan toelicht. Om het allemaal wat concreter te maken, voegen we ook twee heel concrete use cases toe:

  • Hoe kan je op basis van linked data een spreadsheet maken van alle metadata die op de website staat.

  • Hoe gebruik je de website als database, door er sparql queries naar te sturen.

Geen idee wat we daarmee bedoelen? >> Lees meer op projectcest.be.

Meteen aan de slag? >> Rep je dan naar de tutorial.

We halen de pagina op, even geduld...