Rechtenworkshop publiek domein: webinar
Meemoo helpt cultureelerfgoedorganisaties in hun zoektocht naar manieren om een opendatabeleid te implementeren in hun werking. Collecties die zich daar het makkelijkst toe lenen, zijn collecties waarop geen auteursrechtelijke bescherming (meer) rust, die m.a.w. in het publiek domein zijn. Om medewerkers van erfgoedinstellingen van de nodige bagage te voorzien, biedt meemoo een rechtenworkshop aan.

The Anatomy Lesson of Dr. Nicolaes Tulp on Zoom
Oorspronkelijk zou deze in het meemoo-kantoor in Gent doorgaan, maar gezien de huidige coronamaatregelen, vormden we deze om naar een webinar.
Tijdens de workshop focussen we op het vaststellen van of toewijzen aan het publiek domein van delen van je collecties. Wil je achterhalen welke (delen van) je collecties je makkelijk open en toegankelijk kan maken, hetzij omdat er geen auteursrechtelijke bescherming meer op rust, of omdat je zelf als rechthebbende kan beslissen ze in het publiek domein te plaatsen, dan is deze workshop iets voor jou. In de voormiddag geven we je een introductie in de relevante juridische aspecten van ontsluiting van publiekdomeincollecties, in de namiddag verdelen we ons in groepjes om de theorie meteen in de praktijk om te zetten aan de hand van enkele oefeningen. Op het einde van de workshop kan je bepalen op welke delen van je erfgoedcollecties de auteursrechtelijke bescherming verstreken is.
Hoe deelnemen?
Inschrijven voor het webinar doe je via deze link.
Voorafgaand aan het webinar ontvang je van ons een link op het e-mailadres dat je opgeeft bij registratie. Via deze link kan je je op 22 april om 10u30 aanmelden voor het online webinar via Jitsi.
Programma
22 april 2020 van 10u30 tot 15u
Voormiddag (10u30 - 12u): presentatie rechten
Lunchpauze (12u-13u)
Namiddag (13u-15u): groepswerk rond cases, schrijf je in op tijdslot 1 (13u - 14u) of tijdslot 2 van (14u - 15u)
Noteer ook alvast:
Op maandag 7 september 2020 volgt er een tweede workshop waar we je aanleren om metadata en/of beelden op de Wikimedia-platformen te publiceren als open data. Wie deze twee workshops doorlopen heeft, is in staat om zelf als organisatie bij te dragen tot een rijker publiek domein. Misschien kan je deze bijdrage delen met de sector tijdens Publiekdomeindag 2021?