De Beeldcapsule: beelden koesteren voor de toekomst

19 sep 2017

Unieke archiefbeelden uit verschillende Vlaamse culturele instellingen en omroepen zien op 19 september weer het licht. Met de Beeldcapsule-campagne zet het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) de schatten uit het audiovisueel archief van Vlaanderen online in de kijker en toont het hun relevantie voor vandaag.

Samen met zijn partners uit media, erfgoed en podiumkunsten, maar ook met het brede publiek, wil VIAA deze beelden koesteren, tot leven brengen en bewaren voor de toekomst. Wat vertellen de beelden ons over wie we zijn? Welke filmpjes moeten we in de toekomst nog kunnen bekijken? VIAA roept Vlaanderen op om de meest sprekende beelden over onze vrije tijd te selecteren voor hun Beeldcapsule.

Nooit eerder werd ons dagelijkse leven zo vaak vastgelegd in beeld en geluid als in de voorbije eeuw. Daarop terugkijken toont ons niet alleen hoeveel alles veranderd is. We zien ook hoeveel zaken nog steeds vanzelfsprekend hetzelfde zijn. De komende maand zoomt de Beeldcapsule in op het verleden met een focus op onze vrije tijd.

De verzuchting naar meer vrije tijd - de achturendag, betaald verlof, work-life balance - was de hele 20e eeuw een belangrijk thema in de sociale strijd. Ook de manieren waarop we de toegenomen vrije tijd invullen, is in die periode grondig veranderd. Meer tijd, meer mogelijkheden en meer middelen leidden bij velen zelfs tot vrijetijdsstress. De filmpjes uit de Beeldcapsule plaatsen onze huidige besognes met vrije tijd in een historisch perspectief.” 

Ignace Glorieux, hoogleraar sociologie VUB

De beelden tonen een heel scala aan menselijke gewoontes en bijzondere tradities, beginnend met het oudste filmpje uit 1920 maar ook met enkele recentere beelden. De beelden van zomerkampen van weleer, klassieke koffiekransen of fitnessroutines uit de jaren ‘40 werken misschien op de lachspieren, maar stellen onze hedendaagse gewoonten ook in vraag.

VIAA wil het audiovisuele erfgoed van Vlaanderen duurzaam bewaren en toegankelijk maken voor iedereen. VIAA werkt hiervoor samen met een groot aantal partners in media, cultuur en podiumkunsten. Om dat in de kijker te zetten, selecteerden we meer dan 50 filmpjes van 29 partners. De Beeldcapsule toont zo niet alleen de waarde van het materiaal in de archieven aan, maar ook wat je met samenwerking kan bereiken.”

Nico Verplancke, directeur VIAA

Vlaanderen beschikt over een rijkdom aan audiovisueel erfgoed. Ik vind het belangrijk om deze tijdloze beelden te bewaren voor volgende generaties en ze op een relevante en leuke manier in de kijker te zetten. Ik ben dan ook blij dat ik VIAA kan helpen om dit mogelijk te maken.”

Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, Jeugd, Media en Brussel

Op de website debeeldcapsule.be kan iedereen de tijdsbeelden selecteren die hij of zij wil bewaren voor de toekomst. Sam de Bruyn, Caroline Pauwels, Danira Boukhriss en enkele andere bekende Vlamingen gingen hen al voor: op de website delen ze hun Beeldcapsule en verneem je wat hen aantrekt in de beelden van fitness in de jaren ‘40 of van een appelsienendans.

Stemmen kan tot en met 22 oktober 2017. De bekendmaking van de vijf beelden die samen de Beeldcapsule 2117 worden, gebeurt op de UNESCO werelddag van het audiovisueel erfgoed, op 27 oktober.

Contact

VIAA – Nico Verplancke directeur VIAA

Over VIAA

Het Vlaams Instituut voor Archivering of VIAA werd op 21 december 2012 opgericht door de Vlaamse Regering onder de vleugels van het toenmalige iMinds (nu imec). Sinds 1 januari 2016 is VIAA verzelfstandigd als VIAA vzw. VIAA digitaliseert en archiveert Vlaams audiovisueel materiaal bewaard op bedreigde analoge dragers zoals audiocassettes, VHS en film. Sinds 2016 archiveert VIAA ook reeds bestaande digitale collecties. VIAA werkt hiervoor samen met meer dan 120 organisaties, waaronder erfgoedinstellingen, archieven, omroepen, kunstenorganisaties en archiefdiensten van de overheid. VIAA wil dit audiovisuele materiaal zo breed mogelijk toegankelijk maken voor iedereen. Momenteel gebeurt dit voor het onderwijs via ‘Het Archief voor Onderwijs’ en voor het grote publiek via ‘Het Archief’. Meer weten? www.viaa.be

Deelnemende partners

ADVN, Amsab-ISG, AMVB, AVS, deSingel, FelixArchief, Focus-WTV, Het Huis van Alijn, hetPaleis, KADOC - KU Leuven, Letterenhuis, Liberaal Archief, Medialaan, MIAT, Museum Dr. Guislain, Provinciaal Archief West-Vlaanderen, RINGtv, ROB-tv, RTV, Sportimonium, Stadsarchief Brugge, Stadsarchief Kortrijk, Stadsarchief Sint-Niklaas, Stadsarchief Turnhout, STAM & Archief Gent, TV Oost, Universiteitsarchief Gent, VRT

Heb je een vraag?
Contacteer Marlies Criel
Manager Marcom & Interactie
We halen de pagina op, even geduld...