Beeld en geluid op nieuwe website het Huis van Alijn

2 jan 2020

Afgelopen november kon contentpartner Huis van Alijn uitpakken met een gloednieuwe website. Bezoekers vinden er niet alleen alle info over het museum, maar kunnen er ook snuisteren in een deel van de rijke, audiovisuele collectie van het museum van het dagelijkse leven - beeld en geluid dat bewaard wordt in het meemoo-archiefsysteem.

Onze archiefinfrastructuur is zo opgezet dat contentpartners die beeld en geluid willen delen met hun publiek dat materiaal via een standaardprotocol (OAI PMH) in het meemoo-archiefsysteem kunnen aanspreken. Partners kunnen hiervoor op een bestaande infrastructuur bouwen zodat wij niet telkens ‘from scratch’ hoeven te werken om materiaal tot op de platformen van onze partners te krijgen: iedereen blij.

Twee-onder-één-kap

Het Huis van Alijn deelt zijn digitale infrastructuur en strategie met het Industriemuseum. Zij lanceerden in september 2018 samen met een nieuwe naam ook een nieuwe website, inclusief koppeling aan het meemoo-archiefsysteem. De websites van beide organisaties zijn gebouwd op dezelfde architectuur. Die gedeelde infrastructuur optimaliseert de uitwisseling en het hergebruik van kennis en data. 

Doordat ze verschillende doelgroepen aanspreken is de website van het Huis van Alijn iets anders dan die van het Industriemuseum. Zo focust het Huis van Alijn op het verhaal achter de objecten en zetten zij extra in op offline en online dienstverlening. De aandacht bij ontwikkeling ging naar doorzoekbaarheid en gebruikservaring.

Digitale collectie: instroom en ontsluiting

De filmpjes en geluidsfragmenten die Huis van Alijn in ons archiefsysteem bewaart, stroomden niet alleen binnen via digitalisering. Sinds 2016 werd tijdens een pilootproject ook digitaal geboren materiaal geïmporteerd voor duurzame bewaring. Dat dat digitaal materiaal nu vanuit het meemoo-archiefsysteem opnieuw ontsloten kan worden, maakt de cirkel rond. 

We halen de pagina op, even geduld...