Digitaliseren en digitale transfer

Al meer dan een eeuw leggen we beeld en geluid op een brede waaier aan dragers vast. Zo liggen in de archieven van onze contentpartners uren film-, video- en audiomateriaal, die niet voor altijd in hun huidige vorm bewaard kunnen blijven.

De dragers degraderen fysiek, ze kunnen beschadigd raken of de specifieke afspeelapparatuur en de kennis erover zijn niet meer voorhanden. Soms zal net het (frequent) raadplegen van dit materiaal de kwaliteit ervan verder doen afnemen. Om dit materiaal niet alleen te redden, maar ook te zorgen dat het kan blijven geraadpleegd worden, zetten we samen met onze contentpartners digitaliseringsprojecten op.

De voordelen van gebundeld digitaliseren

Op kleine schaal digitaliseren is niet alleen duur, digitalisering vraagt ook om een specifieke technische expertise die niet iedere organisatie bezit. Door materiaal te bundelen over sectoren en organisaties heen in projecten, kunnen wij de expertise die nodig is verzamelen en zo nodig voor ieder project een geschikte digitaliseringspartner zoeken. Zo zorgen we voor schaalvoordeel en efficiëntiewinst, maar ook een hoge kwaliteit. Voor audiovisuele dragers is onze parameter het meest bedreigde materiaal eerst.

Sinds 2013 pakken we verschillende dragers aan in onze digitaliseringsprojecten. In zo’n project focussen we telkens op een specifiek type drager, zoals VHS, audiocassettes of wasrollen. De risico’s die een type drager loopt en de hoeveelheden waarin dit dragertype bij onze contentpartners bewaard wordt, bepalen de volgorde waarin we werken. We houden hierbij rekening met de planning en prioriteiten van onze partners. Om je een idee te geven: in afgelopen en huidige projecten werkten we met 45 dragertypes.

Stappenplan digitalisering

Dit type digitalisering vraagt om een strakke logistieke organisatie. We zetten de fases voor jou uiteen.

Heb je een vraag?
Contacteer Loes Nijsmans
Manager Digitalisering & Acquisitie