Toegang & hergebruik

Looptijd

januari 2018 - ...

Nieuws in de Klas

‘Het nieuws’ tot in de klas brengen: het werd lang gedaan met papieren kranten. Later kwamen er digitale media bij en met de nieuwe website van ‘Nieuws in de Klas’ komen daar nu ook uitgewerkt lesmateriaal en beeldcollecties bij van verschillende digitale media- en onderwijsinitiatieven.

Nieuws komt razendsnel en via een veelheid aan kanalen je persoonlijke wereld binnen. Zeker jongeren worden geconfronteerd met een voortdurende en snelle nieuwsstroom via sociale media.

Met Het Archief voor Onderwijs wil meemoo ervoor zorgen dat leerkrachten actueel nieuws, relevante reportages en beeldcollecties over thema’s als fake news en censuur in de klas kunnen brengen. Zo dragen we elke dag bij aan de vorming van geïnformeerde, mediawijze leerlingen. Daarom werken we ook heel graag mee aan Nieuws in de Klas.

Het project begon als ‘Kranten in de Klas’ en werd de voorbije jaren met digitaal materiaal omgevormd tot ‘Nieuws in de Klas’. In het schooljaar 2018-2019 werd de gloednieuwe website www.nieuwsindeklas.be gelanceerd. Eén week lang krijgen leerkrachten toegang tot een ruim aanbod aan kranten en digitale media. Ook daarna wordt de website geactualiseerd: leerkrachten vinden er zowel lesmateriaal over ‘het nieuws’ als over actuele thema’s. Dat laatste onder meer in de vorm van de KLAAR-afleveringen, die met één klik te bekijken zijn op Het Archief voor Onderwijs. Ook andere beeldcollecties van ons onderwijsplatform, over bijvoorbeeld censuur of fake news, worden aangereikt op Nieuws in de Klas.

De leerkrachten zelf? Die zijn erg blij, want nu is er “altijd vers materiaal om mee aan de slag te gaan in de les”. Meer over de troeven van Nieuws in de Klas vertellen ze je zelf in onderstaand filmpje:

Deze brede waaier aan materiaal wordt mogelijk gemaakt door verschillende partners: Mediawijs, Vlaamse Nieuwsmedia, WE MEDIA, Media.21, VRT en meemoo werken met de steun van de Vlaamse Overheid aan dit project.

Heb je een vraag?
Contacteer Leen De Bruyn
Projectleider & Accountmanager Onderwijs
We halen de pagina op, even geduld...