Digitaliseringsproject 7: Digital Video-formaten

Met Digital Video verwelkomen we opnieuw een type dragers met een digitaal signaal in onze digitaliseringsprojecten. DV, DVCAM en DVCPro werden in de vroege jaren ‘90 geïntroduceerd, maar moeten binnen afzienbare tijd gedigitaliseerd worden.

DV, DVCAM en DVCPro werden door een consortium met onder meer Sony en Panasonic gelanceerd in de jaren ‘90. Verschillende spelers worden niet meer geproduceerd, waardoor de formaten op onze radar verschenen.

De 60 contentpartners die onze oproep beantwoordden werden intussen vergezeld door 10 extra partners die alles samen ongeveer 22.000 DV-cassettes in hun bezit hebben. Meemoo wil deze vanaf 2019 ‘digitaliseren’.

‘Digitalisering’ zeggen we, maar bij deze Digital Video-dragers gaat het eigenlijk om de transfer of migratie van de inhoud naar een duurzamer digitaal bestandsformaat. Daarom gaat hier een heel specifieke voorbereiding aan vooraf die in maart 2018 werd opgestart door onze stagiair Gaël. In het kader van zijn masteropleiding Gestion des Patrimoines Audiovisuels aan het Institut National de l’Audiovisuel (INA) in Frankrijk, onderzocht Gaël tot eind augustus het aantal en de toestand van de dragers. Hij hielp de technische vereisten mee te bepalen voor het aanbestedingsdossier van de migratie. Zijn eerste conclusies verschenen in een tussentijds rapport. Het onderzoek naar de verschillende bestandsformaten waarin we het digitale signaal gaan bewaren, zetten we na zijn vertrek verder, samen met enkele experten.

Vanaf begin 2019 schreven we aan de aanbesteding. De aanbestedingsprocedure werd in juni opgestart, waarna Memnon prijs en kwaliteit in overweging genomen de beste kandidaat bleek. Eind oktober sloegen we samen met Memnon aan het testen waarna zij de digitale transfer zullen uitvoeren voor het einde van 2020.

Heb je een vraag?
Contacteer Loes Nijsmans
Manager Digitalisering & Acquisitie
We halen de pagina op, even geduld...