VIAA wint prestigieuze internationale prijs met kenjedrager.be

25 okt 2019

Kenjedrager.be, een project van VIAA, is op donderdag 24 oktober in Dubrovnik verkozen tot winnaar van de Archive Achievements Awards 2019. De award werd toegekend binnen de categorie ‘Excellence in Media Preservation’, waarin initiatieven worden bekroond die op een originele manier inspanningen doen om audiovisueel materiaal voor de toekomst veilig te stellen.

Met kenjedrager.be kom je te weten welke (oude) audiovisuele dragers je bezit, en hoe je ervoor zorgt dat die ook in de toekomst nog digitaal te bekijken of beluisteren zijn. Sinds de lancering in oktober 2018 werden al meer dan 2000 dragers geïdentificeerd via het platform, door gebruikers uit meer dan 80 landen.

VIAA was genomineerd samen met het Nederlandse Beeld en Geluid met ‘Give us the GIFs: Crowd-Curating Iterative Born-Digital Heritage at Scale’ en het Zwitserse Radio Télévision Suisse met ‘Artifacts detection by AI: Quality Check of video files from mass digitization’. De Archive Achievement Awards werden uitgereikt door FIAT/IFTA (International Federation of Television Archives) tijdens hun conferentie in Dubrovnik.

Met deze prijs wil FIAT/IFTA projecten lauweren die op een opvallende manier bijdragen aan het bewaren en ontsluiten van audiovisueel erfgoed. Voor de eerste keer wint een Belgisch/Vlaams project.

FIAT/IFTA Archive Achievement Awards Jury:

The project implements actual accessibility to information that is very useful for non-specialists of preservation. In this way it encourages the preservation of audiovisual media with broad relevance and applicability.

Nico Verplancke, Directeur VIAA:

Het hele VIAA-team is hier uiteraard bijzonder blij mee. Het is een beloning voor het harde werk dat we samen met onze partners elke dag leveren, een bevestiging dat onze kennis en manier van werken ook internationaal erkend wordt.”

We halen de pagina op, even geduld...