Meemoo’s Manager Digitalisering & Acquisitie wordt voorzitter FIAT/IFTA

3 nov 2020

Tijdens de FIAT/IFTA General Assembly op 27 oktober 2020 werd Brecht Declercq, meemoo’s Manager Digitalisering & Acquisitie, verkozen tot 11de voorzitter van de internationale organisatie voor media-archieven.

Brecht Declercq zie je op de tweede rij, tweede persoon van links.

Het is de eerste keer in de 44-jarige geschiedenis van FIAT/IFTA dat een Belg deze functie bekleedt. Brecht volgt de Ierse Bríd Dooley op, het hoofd van het archief van de Ierse publieke omroep RTÉ, die vier jaar voorzitter was. Brecht is al langer een geëngageerd lid van de organisatie: van 2016 tot 2019 leidde hij de FIAT/IFTA Preservation and Migration Commission en tot voor kort was hij secretaris-generaal binnen het Executive Council. Als organisatie zijn we ontzettend trots dat onze collega deze rol bovenop zijn job binnen meemoo opneemt en zo bijdraagt aan wereldwijd goed beheer van audiovisuele media. Ook Brecht is bijzonder enthousiast:

Ik ben erg vereerd dat ik FIAT/IFTA de komende twee jaar mag leiden. Wereldwijd zijn nog grote inspanningen nodig om het audiovisueel erfgoed veilig te stellen. Tegelijk willen we dat die investeringen ook zo veel mogelijk opleveren voor de samenleving als geheel. FIAT/IFTA begeleidt media-archieven wereldwijd in het aangaan van die uitdaging. Het is een erg dynamisch, wereldwijd netwerk, dat voor een constante stroom van inspirerende ideeën zorgt. Op die manier leren we in Vlaanderen de beste ideeën uit het buitenland kennen en maken we tegelijk de Vlaamse aanpak in de rest van de wereld bekend."

FIAT/IFTA (International Federation of Television Archives) is de internationale organisatie voor media-archieven. Samen met meer dan 250 leden van alle continenten staan ze in voor goed beheer van de collecties van omroepen en media.

Foto door Marcin Oliva Soto

We halen de pagina op, even geduld...