Stageverslag: achter de schermen bij FAME

  • Verslag

Stage volgen bij meemoo in het kader van je bijscholing? Clara Van Gompel bewijst dat het kan. Overdag werkt ze als collectiemedewerker basisregistratie bij Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis. ‘s Avonds is ze student Informatiebeheer: Archief en Bibliotheek aan de Erasmushogeschool in Brussel. Voor haar stage klopte ze aan bij meemoo, waar ze een zestal weken het team Expertise mocht vervoegen.

Omdat ze graag op de hoogte blijft van de laatste evoluties in de informatiesector, wilde Clara het liefst bij meemoo aan de slag. Die evoluties kon ze vanop de eerste rij mee vormgeven in het kader van FAME, een project rond metadatagedreven gezichtsherkenning. Hierbij wordt de technologie van (semi-)geautomatiseerde gezichtsherkenning ingezet om personen in foto- en videocollecties te identificeren. Concreet droeg Clara haar steentje bij aan het pilootproject rond de podiumkunsten, dat zich toespitst op de herkenning van personen in theater- en dansproducties uit de databank van Kunstenpunt.

Het proces van gezichtsherkenning toegepast op een foto van acteur Josse De Pauw en danseres Fumiyo Ikeda (ca. 1979). Foto: Michiel Hendryckx (licentie: CC0 1.0)

“Omdat bestaande data niet altijd correct zijn, legde ik me erop toe om de metadata over de theater- en dansproducties uit de Kunstenpuntdatabank manueel te schonen. Vervolgens ging ik aan de slag met de tool OpenRefine om de data over de herkende personen te koppelen aan hun Wikidata-fiche. Deze fiches zijn op hun beurt gelinkt aan Wikidata-fiches over producties en geven zo toegang tot aanvullende data, zoals bijvoorbeeld de productiedatum.” aldus Clara.

Dit proces was niet altijd vanzelfsprekend, want werken met OpenRefine bleek zeker in het begin een uitdaging voor de stagiaire. Daarnaast moest ze wennen aan het gebruik van de technische termen waarmee ze in aanraking kwam bij meemoo. Gelukkig kreeg ze dit snel onder de knie en slaagde ze erin om op korte tijd veel bij te leren.

Door de maatregelen rond de coronacrisis werkte Clara tijdens haar stage van thuis uit. Hoewel ze het liefst naar kantoor zou gaan, zag ze er ook de voordelen van in. Gelukkig werd ze goed opgevolgd door haar stagebegeleiders Nastasia Vanderperren en Bart Magnus, medewerkers bij het team Expertise. Clara kon steeds bij hen terecht voor feedback via e-mail of online meetings.

Ik ben vooral dankbaar dat ik in deze ongewone tijden de kans kreeg om stage te lopen.

Bedankt voor je tijd, Clara! We wensen je veel succes in je verdere carrière.

Het proces van gezichtsherkenning toegepast op een foto uit de voorstelling ‘Ik wist niet dat Engeland zo mooi was’ van theatergezelschap Radeis. Op de voorgrond zie je Dirk Pauwels en Josse De Pauw. Foto: Michiel Hendryckx (licentie: CC BY-SA 4.0 Michiel Hendryckx)

We halen de pagina op, even geduld...