Voetbal in tijden van oorlog: de front wanderers

10 jun 2016

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was er geen EK zoals nu, maar er was wel een Belgisch elftal dat hoge toppen scheerde: niet de Rode Duivels, maar de Front Wanderers. Ze speelden voornamelijk tegen Frankrijk en Engeland, en wonnen toen het merendeel van de matchen.

Maar de Belgen kwamen ook tijdens de Eerste Wereldoorlog al eens tegenover Italië te staan op de grasmat. Onze nationale ploeg zegevierde toen met 4-3. Een mooie overwinning die we bijna 100 jaar later wel zouden willen herhalen. Voetbal is oorlog, zegt men. Maar hoe was voetbal in tijden van oorlog?

Voetbal was een populair tijdverdrijf achter de frontlijn. Militairen speelden zelf een partijtje of keken naar wedstrijden van (voormalige) voetbalsterren die nu in de rangen dienden. Vroegere populaire voetbalderby’s zoals Antwerp-Beerschot werden in onbezet België nagespeeld. Selecties van verschillende regimenten bekampten elkaar.

Toen Albert I zo’n wedstrijd bijwoonde, merkte hij dat het spel ernstig gehinderd werd door de voorgeschreven zware legerschoenen die de militairen steeds moesten dragen. Hij stelde het Belgische leger daarop vijfhonderd paar voetbalschoenen ter beschikking. Ook andere organisaties zoals British Gifts for Belgian Soldiers doneerden sportmateriaal aan de Belgische soldaten. Zo konden de voetballende soldaten vanaf 1915 met professioneel materiaal aan de slag.

Tijdens de bezetting wonnen de Belgen van de Italianen

Officieel interlandvoetbal lag stil tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar er ontstond wel een Belgische legerselectie met voormalige internationals. Zij speelden in 1915 voor het eerst tegen een gelijkaardig Frans elftal en stuurden ze naar huis met een 3-0 nederlaag. Vooral in de daaropvolgende jaren maakte de Belgische militaire selectie furore.

Een spraakmakende match vond plaats tegen Italië op 3 juni 1917. Na een avontuurlijke trip van 48 uur met de trein versloeg de Belgische selectie in Milaan de Italianen. Een aanvankelijke achterstand werd omgebogen in een 3-4 overwinning.

(Afbeelding: Tijdens een toer door Italië stuntten de Wanderers door het nationaal elftal en eersteklasser Modena F.C. te verslaan. - NvdGO, De Belgische Standaard 20/06/1917, p.2.)

Einde 1917 toerde de ploeg, intussen bekend geworden als de Belgian Front Wanderers, rond in Groot-Brittannië. Daar speelde ze wedstrijden tegen Britse en Canadese legerselecties in de grote stadions van de belangrijkste Engelse steden. De tournee was een groot succes, de populariteit van de Belgische ploeg in Groot-Brittannië bleek grenzeloos. De Front Wanderers werden in 1918 dan ook teruggevraagd door de Britten.

((links) De Belgian Front Wanderers, ca 1917. - Archief Club Brugge. (rechts) De Wanderers deden datzelfde jaar een succesvolle toer doorheen Engeland. Ze werden al snel enorm populair bij de Britten. - NvdGO, De Belgische Standaard 02/12/1917, p.2.)

Ook in eigen land vermaakten de Front Wanderers de troepen. Op 6 juni 1918 in Roesbrugge in onbezet België ‘klopten zij de Engelschen met 13-2 tot groot vermaak der duizenden piotten daar tegenwoordig’, zo meldde de krant Het Vaderland.

(Krantenartikel van de zege van België tegen Frankrijk in april 1918. De elfde Belgische overwinning op de Fransen in dertien matchen sinds 1906 leverde de Wanderers de Koingsbeker op. - NvdGO, Het Vaderland 22/04/1918, p.1)

Meer info

Dit blogbericht en de kranten uit de Eerste Wereldoorlog over de Front Wanderers zijn terug te vinden op 'Nieuws van de Groote Oorlog' van VIAA. Het project 'Nieuws van de Groote Oorlog' is een initiatief van het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA), de Vlaamse Erfgoedbibliotheek, het expertisecentrum voor digitaal erfgoed PACKED en het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed FARO. De kranten op www.nieuwsvandegrooteoorlog.be zijn afkomstig uit de archieven van 13 Vlaamse erfgoedinstellingen en de partners van Belgian War Press.

We halen de pagina op, even geduld...