VIAA krijgt nieuwe start

20 feb 2016

De opdracht van het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) wordt verder gezet. De Vlaamse Regering maakte daarvoor tijdens de begrotingsbesprekingen voor 2016 een budget vrij van 2,7 miljoen euro bovenop de 1,3 miljoen euro die reeds voorzien was.

VIAA is de organisatie die werd opgericht om het audiovisuele erfgoed en het archief van omroepen en culturele instellingen te digitaliseren, archiveren en te ontsluiten. Indien audiovisuele archieven niet worden gedigitaliseerd, gaan ze door aantasting verloren voor de toekomstige generaties. 

Vlaanderen heeft een rijk erfgoed aan audiovisueel archiefmateriaal bij elkaar gefilmd of opgenomen. Deze beelden en geluidsfragmenten dreigen teloor te gaan. Ze staan vaak nog op oude dragers als cassettes of geluids- en beeldbanden. De afspeelapparatuur wordt zeldzaam. Maar ook de banden zelf slijten en de beeld- en geluidskwaliteit neemt af. Om dit beeld- en geluidsmateriaal in de toekomst nog te kunnen bekijken en beluisteren, moet het gedigitaliseerd worden. Ook het audiovisueel materiaal dat vandaag wordt geproduceerd, moet duurzaam worden opgeslagen. VIAA vestigde onlangs nog de aandacht op die uitdaging via zijn campagne 'De Beeldcapsule' (www.debeeldcapsule.be). 

Om daarvoor zorg te dragen, werd VIAA in 2012 opgericht. Met een heleboel partners uit de cultuursector en de media kan dit kostenefficiënt en kwaliteitsvol gebeuren. VIAA zorgt voor een duurzame digitale bewaring en stelt het materiaal ter beschikking van onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en het brede publiek via www.hetarchief.be. 

“Ik ben zeer blij dat de Vlaamse Regering de opdracht van VIAA verder mogelijk maakt. We beschikken in Vlaanderen over heel wat oud en nieuw beeldmateriaal dat we moeten koesteren. Niet alleen vandaag, maar ook voor volgende generaties. De opdracht van VIAA bestaat erin ervoor te zorgen dat ons collectief audiovisueel geheugen kan blijven bestaan en blijvend actief gebruikt kan worden” zegt minister van Cultuur en Media Sven Gatz.

Persinfo 

Eva Vanhengel, woordvoerster Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel Sven Gatz, gsm +32 476 51 21 07, eva.vanhengel@vlaanderen.be

We halen de pagina op, even geduld...