Persmateriaal uit WO I: een van de grootste databanken in zijn soort

18 dec 2015

De geschiedenis van de 'Groote Oorlog' is meer dan het verhaal van grote verdragen en hoogwaardigheidsbekleders. Het verleden toont zich immers ook in het leven van elke dag, in de gewoontes, de feiten en de cultuur van toen. Via https://nieuwsvandegrooteoorlog.hetarchief.be/ kunnen we die alledaagse rijkdom van het verleden opnieuw ontdekken, authentiek en 24 uur op 24 beschikbaar.

De online databank Nieuws van de Groote Oorlog is een van de grootste online verzamelingen van persmateriaal uit de Eerste Wereldoorlog. De digitale kranten, frontblaadjes en tijdschriften zijn dankzij de samenwerking van VIAA en zijn partners toegankelijk voor iedereen. Voor onderzoekers die werken rond de Eerste Wereldoorlog is dit een onontbeerlijk instrument, maar ook het brede publiek kan met deze toegankelijke website aan de slag.

De kranten zijn doorzoekbaar op trefwoord. Hierdoor is Nieuws van de Groote Oorlog een uiterst gebruiksvriendelijke tool. Daarnaast kan je ook zoeken op plaats van uitgave en filteren op naam van een krant, op publicatiedatum enzovoort.

Het diverse aanbod binnen Nieuws van de Groote Oorlog bevat niet alleen een schat aan informatie over de Eerste Wereldoorlog zelf, maar ook over sociaal-economische en culturele aspecten van de samenleving anno 1914-1918.

Naast het bronnenmateriaal vindt u op de website ook tal van blogs en collecties. Een aantal recente voorbeelden van interessante blogartikelen vindt u hier:

- Vier jaar vluchteling

- Wacht aan de IJzer of grote offensieven?

- Amerikaanse hulp voor de Belgen

Het diverse aanbod geeft een voorproefje van de vele mogelijkheden die Nieuws van de Groote Oorlog te bieden heeft en kan een insteek vormen voor een eigen zoektocht naar meer informatie. Er komen geregeld blogartikelen en collecties bij, vaak met een link naar de actualiteit, dus hou de website zeker in het oog!

Kent u nog andere organisaties - al dan niet binnen uw vakgebied - die met Nieuws van de Groote Oorlog aan de slag zouden kunnen, aarzel dan niet om de website met hen te delen.

We halen de pagina op, even geduld...