Deze beelden willen Vlamingen naar de toekomst sturen

27 okt 2015

Op 27 oktober – de 10de werelddag voor het audiovisueel erfgoed – is bekend gemaakt welke 5 video’s Vlamingen naar 2115 willen sturen. Op de campagnewebsite ‘De Beeldcapsule’ van het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) kon iedereen 5 tijdsbeelden kiezen uit een selectie van 50 markante filmpjes en in een eigen beeldcapsule steken. De 5 meest gekozen video’s kregen een plek in de ‘Beeldcapsule 2115’.

Deze werd onthuld door minister Sven Gatz én op een symbolische manier naar de toekomst gestuurd. De gekozen beelden tonen alvast hoe onze wereld veranderd is: een oud reclamefilmpje voor ‘Spéciale Palm’, spelende kinderen in de jaren ’60, een België met bewaakte douanes. Maar ook recentere beelden haalden de selectie: een melkboer op ronde in Gent en de reuzen van de Zomer van Antwerpen riepen duidelijk herinneringen op bij velen.

Met meer dan 20.000 websitebezoekers en heel wat reacties op sociale media was de campagne een groot succes. Met ‘De Beeldcapsule’ wilde VIAA met 27 partners uit de media- en cultuursector de noodzaak aankaarten om bedreigd audiovisueel erfgoed te redden. Eind september maakte minister Gatz alvast bekend dat er middelen worden vrijgemaakt om de digitalisering, archivering en ontsluiting van het audiovisueel erfgoed in 2016 voort te zetten.

Deze video’s bleken het populairst (in alfabetische volgorde):

De Reuzen van Antwerpen (ATV)

De Reuzen zijn ongetwijfeld een publiekslieveling en brengen elke keer tijdens 'De Zomer van Antwerpen' heel wat volk op de been. 

De Melkboer (AVS)

Veel mensen hebben nog herinneringen aan ‘hun melkboer’, alhoewel die nu zijn ronde niet meer doet. In het filmpje van AVS zien we een melkboer die rondrijdt in Gent met een elektrisch wagentje.

Wat drinken zij? (MIAT)

In dit reclamefilmpje voor ‘Spéciale Palm’ uit de jaren ’50 zien we gekke, geknutselde poppetjes, die allemaal ‘Spéciale Palm’ drinken. Uniek in zijn soort!

Kind zijn mag! (Stadsarchief Kortrijk) 

Hoe was het om kind te zijn in de jaren ’60? Niet alleen vroeger, maar ook nu nog brengen kinderen hun vakantie door op speelpleinen, al is de manier waarop ondertussen erg veel veranderd!

Halt! Douane! (VRT)

We zien een België met bewaakte douanes uit een vervlogen tijd. Een ‘verboden’ grensweg die enkel toegankelijk is voor wie een pater vervoert, koeien die een paspoort nodig hebben....

De 5 meest gekozen video’s uit de ‘Beeldcapsule 2115’ en de 45 overige filmpjes kun je nog tot en met 31 oktober 2015 bekijken op www.debeeldcapsule.be. Na 1 november blijven alleen de video's uit de 'Beeldcapsule 2115' afspeelbaar op de website.

We halen de pagina op, even geduld...