De sleutel tot Vlaams beeld en geluid

8 nov 2019

Beschrijvingen van meer dan een half miljoen audiovisuele items doorzoekbaar via hetarchief.be

Beeld en geluid geven ons een uniek inzicht in onze cultuur. De voorbije jaren zijn door het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) en zijn partners uit cultuur, media en overheid grote inspanningen geleverd om audiovisueel materiaal te digitaliseren en veilig te bewaren.

Vaak kunnen die filmpjes en geluidsfragmenten niet online gepubliceerd worden door de auteursrechten die erop rusten. Bovendien zit het materiaal verspreid over verschillende organisaties in Vlaanderen waardoor het moeilijk doorzoekbaar is over de organisaties heen. Vanaf vandaag zijn op www.hetarchief.be de beschrijvingen van meer dan een half miljoen items doorzoekbaar. De filmpjes en geluidsfragmenten zelf kan je niet raadplegen maar op deze manier krijg je wel een overzicht waar dit audiovisueel materiaal in Vlaanderen te vinden is.

Wij hebben allemaal een geheugen nodig, en net zo heeft ook onze samenleving een collectief geheugen nodig. Met ‘hetarchief.be’ bewaart VIAA niet alleen onze audiovisuele schatten maar maakt ze ook toegankelijk voor het grote publiek. Toegang tot de Vlaamse cultuur met een muisklik, zeg maar.

- Jan Jambon, Vlaams minister van Cultuur

Voor wie op zoek is naar audiovisueel materiaal betekent hetarchief.be een grote vooruitgang: met één zoekopdracht krijg je informatie over je onderwerp uit verschillende archieven. Zo is het de eerste keer dat je op die manier online inzicht krijgt in wat er allemaal in het VRT-archief te vinden is. Je kan er grasduinen in beschrijvingen van beeld- en geluidsfragmenten van landelijke en regionale omroepen, podiumkunstenorganisaties, musea, archieven, enkele universiteiten en overheidsinstellingen. Hoewel het beeld en geluid zelf niet zichtbaar of beluisterbaar is, zijn de eerste gebruikers bijzonder enthousiast over de diversiteit aan audiovisueel materiaal dat op deze manier voor de eerste keer vindbaar wordt.

De doorzoekbaarheid van grote verzamelingen beeld- en geluidsfragmenten is sterk afhankelijk van de kwaliteit van beschrijvingen bij de items hetarchief.be. Goede beschrijvingen zijn dus de sleutel tot onze audiovisuele cultuur. Samen met zijn partners zet VIAA zijn schouders onder de kwaliteit van deze beschrijvingen en kijkt daarbij ook naar nieuwe technologie om deze te verbeteren.

"Speech-to-text-technologie en beeldherkenningssoftware zijn maar enkele innovatieve mogelijkheden om deze beschrijvingen te verrijken. Vandaag staan we aan het begin van dit traject, maar we zien alvast veel mogelijkheden voor de komende jaren."

- Nico Verplancke, Directeur VIAA

Over hetarchief.be

Hetarchief.be is een website van VIAA waar je eenvoudig kan zoeken, filteren en informatie ontdekken. VIAA wil hiermee een podium geven aan zijn content partners. De beschrijvingen van hun audiovisueel materiaal worden over verschillende sectoren en organisaties heen centraal vindbaar gemaakt voor het grote publiek. Aan dit platform werd anderhalf jaar gewerkt, waarbij het platform meermaals getest werd bij eindgebruikers. Het resultaat van deze unieke samenwerking met meer dan 100 organisaties uit de cultuur-, media- en overheidssector: meer dan een half miljoen beschrijvingen doorzoekbaar op hetarchief.be. De komende jaren blijft VIAA zich samen met zijn partners inzetten om de kwaliteit van die beschrijvingen verder te verbeteren en verrijken.

We halen de pagina op, even geduld...