Kennis rond toegankelijke content

Wij geloven dat materiaal meer waarde krijgt door het te delen en nieuwe creaties mogelijk te maken. Daarom willen we ook anderen aansporen om hun content zo open mogelijk te delen. Naast tools en infrastructuur ondersteunen we via kennisontwikkeling en -deling het culturele veld en zijn partners om hun materiaal zo goed mogelijk publiek te ontsluiten.

Zo is een belangrijke voorwaarde voor publieke ontsluiting het documenteren van de mogelijke auteursrechten en privacybeperkingen. Hier willen we concreet advies en handvaten rond formuleren. Ook linked data, IIIF en Wikimedia komen aan bod. Op ons kennisplatform CEST kom je meer te weten over deze technieken en ontwikkelingen.

Grasduin in de cultureelerfgoedstandaardentoolbox (CEST) >

Vind je zelf geen antwoord op je vraag, dan helpen we je graag. Advies verstrekken over digitale erfgoedprocessen is één van onze kerntaken. Lees hier hoe we je verder kunnen helpen.

Wil je graag meteen in de praktijk duiken? We organiseren verschillende vormingen rond toegankelijke content, zoals een jaarlijkse vormingsactiviteit in het kader van Publiekdomeindag en een bootcamp open culturele data. De eerstvolgende activiteiten ontdek je in onze kalender.

Bij meemoo zetten we graag onze schouders onder projecten van partners en organisaties in cultuur, media en erfgoed. Zo helpen we organisaties bijvoorbeeld om content toegankelijk te maken via Wikimedia-platformen en de keuze te maken voor de meest geschikte rechtenverklaringen en licenties bij hun materiaal.

We waren bijvoorbeeld betrokken bij:

  • de projecten rond de datahub ('Implementatie van een datahub voor musea binnen de context van een referentie-architectuur') en de IIIF-beeldeninfrastructuur ('IIIF-beeldinfrastructuur gekoppeld aan de VKC-DATAHUB') van de Vlaamse Kunstcollectie (VKC) waarin diverse kunstmusea betrokken zijn

  • 'Cinema RURAL. Een Belgisch en Europees repertorium van bewegend beeld van landbouw en landelijk leven' van Centrum Agrarisch Erfgoed (CAG) waarin o.a. ook KADOC betrokken is.

  • de projecten rond beeldherkenning van MoMu ('Visual Recognition for Cultural Heritage - MoMu Pilot (VR4CH)') en FOMU ('Operationalisering van beeldherkenning in de registratiepraktijk'). Beeldherkenning levert betere metadata op en dus ook een betere toegankelijkheid van de desbetreffende content.

Lees hier hoe we projecten opzetten met andere organisaties.

Heb je een vraag?
Contacteer Rony Vissers
Manager Expertise