Fotografische reproducties van kunst- en erfgoedcollecties

Digitalisering heeft niet alleen tot doel iets duurzaam te kunnen bewaren. Het maakt het ook mogelijk om materiaal toegankelijk te maken dat niet door iedereen fysiek bekeken kan worden, door de afstand tot het object of de kwetsbaarheid ervan.

Vlaamse musea en erfgoedinstellingen herbergen ware schatten die fysiek enkel bij hen geraadpleegd kunnen worden. Door hier kwalitatieve fotografische reproducties in hoge resolutie van te maken, worden ze breed toegankelijk en kunnen ze zowel online als offline hergebruikt worden.

Fotograaf Dominique Provost bij Musea Brugge

Het digitaliseren van museale collecties of topstukken vergt een vrij specifieke benadering. Zo is het “digitaliseren” van één museumstuk een pak intensiever dan het digitaliseren van één drager. Hiervoor werkt meemoo samen met gespecialiseerde professionele fotografen die hogeresolutiebeelden maken. Meemoo neemt de coördinatie en de kost hiervan op zich en maakt de beelden beschikbaar voor gratis download op artinflanders.be.

Lees hier hoe en waarom wij deze beelden toegankelijk maken via artinflanders.be.

Heb je als erkend museum of als erfgoedinstelling met een Topstuk in je collectie interesse in deze werking?

Dit kunnen wij voor jou betekenen:

  • We zetten professionele fotografen in om hogeresolutiebeelden te maken.

  • Wij staan in voor een duurzame bewaring en beheer van je beelden in een professioneel digital asset management (DAM).

  • Alle beelden worden ontsloten op artinflanders.be. We zorgen dat de beelden breed toegankelijk worden en het gebruik toeneemt, met erkenning van contentpartners als bron.

  • Professionele gebruikers helpen we verder in het verspreiden van Vlaamse collecties. Zo kunnen ze bij ons terecht voor de meest up-to-date versie van de afbeelding van een specifiek kunstwerk of object en bekijken we samen wat een correcte resolutie of bestandsformaat kan zijn.

  • Wij zijn gespecialiseerd in licentiebeheer en hebben een gemodelleerd licentiesysteem rekening houdend met doel, bereik en de gewenste kwaliteit voor professionele gebruikers zoals uitgevers.

  • Wij investeren in digitale vooruitgang in beeldbeheer en delen expertise rond 'reproductiewerk' en het duurzame beheer ervan.

Ben je geen contentpartner van meemoo, erkend museum of bevat jouw collectie geen werk van de Topstukkenlijst?

> Lees hier welke (betalende) diensten op maat wij je kunnen aanbieden.

Heb je een vraag?
Contacteer Timothy Naessens
Projectleider Digitalisering