Gerelateerde events


Gerelateerde publicaties


Save the date - bootcamp open culturele data

7 jun 2021 - 18 jun 2021

Noem je de principes van open culturele content in je slaap op? En ben je altijd op zoek naar nieuwe tools om je collectiedata op te schonen en datasets online te publiceren? Nee? Super! Wij wel en we kijken er naar uit om jou er alles over te vertellen.

Daarom organiseren we in juni al voor de vierde keer een bootcamp rond open culturele data. Dit is een kans om nieuwe tools te leren gebruiken, live de toepassing van de principes van linked open data op culturele data te zien en na te denken over hoe je dit op je eigen collecties, gegevens en beelden kan toepassen. Je leest hier wat er vorig jaar aan bod kwam.

Voor wie?

Collectiebeheerders en medewerkers van culturele instellingen verantwoordelijk voor de registratie, het beheer, de ontsluiting en het hergebruik van collectiedata en beelden. Vraag je je af hoe je met beperkte middelen toch de opendatadoelstellingen die de overheid oplegt, kan realiseren? We zetten je in vijf dagen op weg.

Wat?

In de loop van vijf dagen leer je collectiedata schonen en doorzoekbaar maken, voorzien van persistente identifiers, koppelen aan externe authorities, de rechtenstatus ervan bepalen en op verschillende bestaande platformen publiceren als linked open data. Kort gezegd: we bepalen welke data we kunnen delen en bereiden deze voor om ze online te gaan publiceren. We nodigen ook externe sprekers uit om aan de hand van praktijkvoorbeelden een antwoord te geven op de vraag: "waarom doen we dit eigenlijk?".

Wanneer?

In het bootcamp duiken we diep in open culturele data. Om die kennis ook te kunnen omzetten in de praktijk, vragen we deelnemers om een 38-tal uur vrij te maken in hun agenda. Omwille van de lopende coronamaatregelen splitsen we een groot deel van die tijd in verschillende (online) sessies tussen 7 en 18 juni. Ze gaan door op:

  • maandag 7 juni, van 9u30 tot 12u

  • woensdag 9 juni, van 9u30 tot 12u

  • vrijdag 11 juni, van 9u30 tot 12u

  • maandag 14 juni, hele dag

    • indien mogelijk fysieke brainstorm in Gent

    • zo niet, 4u online sessie verspreid over een volledige dag

  • woensdag 16 juni, van 9u30 tot 12u

  • vrijdag 18 juni, van 9u30 tot 12u

We vragen deelnemers om deel te nemen aan elke sessie. Naast deze sessies moeten de deelnemers ook tijd voorzien om o.a. vijf screencasts te bekijken die elk maximaal twee uur zullen duren.

De precieze invulling van het programma maken we later dit voorjaar bekend. Noteer de data alvast in je agenda als je erbij wil zijn, en hou onze nieuwsbrief in de gaten om je in te schrijven.

Heb je een vraag?
Contacteer Alina Saenko
Medewerker Expertise & Accountmanager