Digitaliseren Digitaal archiveren

Auteur(s):

Lode Scheers
12/2019

Symposium No Time to Wait

  • Verslag

Op 4, 5 en 6 december 2019 ging de vierde editie van No Time To Wait door in Boedapest. No Time To Wait is een jaarlijks symposium ontstaan als onderdeel van het Europese PREFORMA-project. Meemoo (als PACKED) was hierin betrokken als partner. De workshops en presentaties op het symposium behandelen onderwerpen zoals open standaarden, open media, en het gebruik van de formaten FFV1 en Matroska in audiovisuele digitalisering. Meemoo-medewerker Lode Scheers was aanwezig en bracht verslag uit.

Best Practice is only a Best Practice For Now

De audiovisuele archivaris en technoloog Dave Rice schetste een interessante situatie waarbij hij zich, tijdens de digitalisering van een grote audiocollectie, genoodzaakt zag om te breken met de best practices van de gemeenschap van audiodigitalisering en -archivering. Hierdoor werd het voor hem duidelijk dat best practices geen dogma's mogen zijn of worden.

Een best practice is maar ‘best’ als ze regelmatig in vraag wordt gesteld. Volgens Rice moet er een constante drang zijn naar ‘better practices’, om zo de ‘best practices’ van het moment te kunnen gebruiken. Het concrete voorbeeld dat werd aangehaald tijdens de presentatie ging over de keuze tussen de audioformaten WAV en FLAC. Het WAV-formaat bleek steeds moeilijker te verdedigen als best practice om audio veilig te archiveren. FLAC werd gezien als een stok in het hoenderhok van de archiveringsgemeenschap. Het formaat was weinig gekend en de aanbeveling van het gebruik ervan zou de gang van zaken verstoren.

Nieuwe goede praktijken worden vaak als verstorend gezien, maar ze zijn volgens Rice noodzakelijk in de evolutie en verbetering van standaarden, formaten en workflows. Er moet plaats zijn om te experimenteren met nieuwe technologieën om ten volle te kunnen profiteren van nieuwe best practices, zelfs als dit zorgt voor inconsequenties in het huidige werk. Bekijk de presentatie van Dave Rice.

VLC versie 4.0 & FFLabs

Steve Lhomme, de oprichter van Matroska en VLC-ontwikkelaar, kondigde aan dat versie 4.0 van de gratis opensourcemediaspeler VLC hopelijk in het begin van 2020 uitgebracht zal worden met een nieuwe gebruikersinterface op Windows en Linux. De nieuwe versie zal efficiënter gebruik maken van de beschikbare hardware. Hierdoor kunnen ook zwaardere videobestanden moeiteloos afgespeeld worden. De lijst met ondersteunde formaten in VLC wordt nog verder uitgebreid. Andere nieuwe ontwikkelingen zijn:

  • Betere libvlc-integratie: dit maakt het mogelijk om de ‘engine’ of kern van VLC te gebruiken in andere software, zoals de besturingssystemen voor smartphones en tablets iOS en Android.

  • Airplay-functionaliteit moet het mogelijk maken om persoonlijke audiovisuele content te streamen van een iPad, iPhone of een Android-smartphone naar een AppleTV.

Het bedrijf FFLabs werd recent opgericht om ontwikkelingen aan de code van FFmpeg, een complete en platformonafhankelijke oplossing voor het opnemen, converteren en streamen van audio en video, beter te organiseren. Net zoals videolabs.io voor VLC is het een manier voor organisaties om tegen betaling specifieke features in beide opensourceprojecten te laten ontwikkelen.

De rest van Steve Lhomme’s presentatie kan je hier bekijken.

Gelukkige verjaardag Matroska!

Op de laatste dag van de conferentie werd de zeventiende verjaardag van de mediacontainer Matroska gevierd. Matroska ontstond uit een project dat in 2002 werd gestart door Steve Lhomme. Hij startte de ontwikkeling met zeer weinig ervaring in audio/videosoftware.

MKV Birthday Cakes, Bron: Twitter Matroska.org

Oorspronkelijk was Matroska (mkv) een oplossing om verschillende ondertitel- en audiosporen van tv-series in een bestand op te nemen, en om een dvd-structuur en livestreams te omvatten. Later ontdekte men dat die voorzieningen bruikbaar waren voor verschillende archiveringsdoeleinden. Je kan de volledige presentatie van Steve Lhomme hier bekijken.

We halen de pagina op, even geduld...