Leren archiveren: een stageverslag rond de archivering van sociale media

  • Verslag

Bij meemoo zitten we niet stil. Achter de schermen wordt er hard gewerkt aan allerlei projecten, waarvoor we gelukkig regelmatig op de hulp van leergierige stagiair(e)s kunnen rekenen. Tara Adamczyk is 20 jaar en volgt de graduaatsopleiding Informatiebeheer: Bibliotheek en Archief aan Arteveldehogeschool. In het kader van haar opleiding liep ze twee maanden stage bij het team Expertise van meemoo.

Hoe dat in zijn werk ging? Tara getuigt:

“Tijdens mijn opleiding deed ik al heel wat kennis op, maar dit valt niet te vergelijken met wat ik bij meemoo in de praktijk heb geleerd. Als stagiaire hielp ik mee bij de uitvoering van de pilootprojecten rond de archivering van sociale media. Om deze vluchtige boodschappen duurzaam te bewaren, werden handleidingen en workflows opgesteld die ik tijdens mijn stage zorgvuldig heb uitgetest en geëvalueerd.”

Sociale media zijn vandaag niet meer weg te denken uit onze maatschappij en zijn dus zeker het archiveren waard, volgens Tara. Dit project kwam tot stand vanuit de vaststelling dat archiefvormers steeds vaker gebruik maken van sociale media voor hun werking. Hieruit ontstond de noodzaak om duurzame oplossingen te voorzien voor de archivering van deze vluchtige, digitaal geboren boodschappen.

Gearchiveerde tweet over het afscheidsfeest en de eindejaarsreceptie van PACKED

Momenteel zitten de projecten nog in een pilootfase: de handleidingen voor archivering worden uitgebreid getest zodat er, indien nodig, aanpassingen kunnen gebeuren. Hier kwam Tara’s hulp goed van pas:

“Het grootste deel van mijn stage was erop gericht om te testen of de handleidingen voor het archiveren van sociale media duidelijk genoeg zijn, zodat zelfs mensen zonder IT-vaardigheden ze correct kunnen volgen. Voor elke tool volgde ik de verschillende stappen in de handleiding. Vervolgens maakte ik een evaluatiefiche aan met mijn bevindingen over de tool, het resulterende (web)archief en de handleiding.”

Welke tools dit dan concreet zijn? Tara legde zich voornamelijk toe op het archiveren van het oude Twitter-account van PACKED, één van de vzw’s die in 2019 samenvloeide tot meemoo. Daarnaast verdiepte ze zich in handleidingen voor de archivering van YouTube-materiaal en Instagram-posts. Ook het gebruik van de commandlinetool voor Facebook heeft de stagiaire intussen in de vingers, al vlotte dit in het begin niet altijd even goed:

“Voor mijn stage bij meemoo had ik nog nooit van command line, de commandoregelinterface van een computerprogramma, gehoord. Mijn gebrek aan ervaring was in het begin dan ook een serieus obstakel. Intussen heb ik de tool onder de knie en kan ik er redelijk snel mee werken. Hier ben ik misschien wel het meest trots op!”

Gearchiveerde tweet over het afscheidsfeest en de eindejaarsreceptie van PACKED

Tara benadrukt dat ze op korte tijd veel heeft bijgeleerd en dat ze inzicht heeft gekregen in de mogelijkheden die er bestaan op het vlak van tooling. Haar ervaring hiermee beschouwt ze als een meerwaarde die ze op zak heeft voor haar toekomstige carrière. Dat ze haar stage bij meemoo niet snel zal vergeten, is duidelijk:

Ik ben toevallig bij meemoo beland, maar gelukkiger kan je mij niet maken. Ik ben enorm dankbaar voor deze opportuniteit, en zou het voor geen geld willen missen.

Bedankt voor je inzet Tara, en veel succes!

Wil je na het lezen van dit artikel zelf aan de slag met de archivering van je sociale media? Ontdek de tools die voorhanden zijn en sla er de handleiding voor zelfarchivering op na.

We halen de pagina op, even geduld...