Linked (open) data

Auteur(s):

Bart Magnus

Partners

DE SINGEL
3/2019

DEN: Deelsessie open data voor cultuurorganisaties

  • Verslag

Op 4 maart 2019 werkten meemoo-medewerker Bart Magnus en Pierre Van Diest, zakelijk directeur van deSingel, mee aan een deelsessie over open data op het DEN-event over cultuur en digitalisering in Rotterdam. De eerste dag van het event was voornamelijk gericht op cultuurproducenten. Bart en Pierre lichtten er toe hoe deSingel open data gebruikt en er zelf ook toe bijdraagt.

Andere presentaties in deze deelsessie kwamen van Sandra Rientjes (Wikimedia Nederland), Ingmar Vroomen (Muziekweb) en Hanno Lans (Stichting Academisch Erfgoed).

Beeld: Stephanie Teunisse CC BY-NC 4.0

Meemoo en deSingel

deSingel en meemoo werkten samen een traject uit om het gebruik van Wikimediaplatformen in de dagelijkse werking te integreren. deSingel biedt op de eigen website zeer veel waardevol gedigitaliseerd archiefmateriaal aan als context bij de artiesten die er in het verleden te gast waren. Naast archiefdocumenten als foto's en programmaboekjes krijgen artiesten ook vaak een biografische situering op desingel.be.

Door het grotere aantal organisaties en artiesten die de afgelopen decennia in deSingel stonden, werd het steeds moeilijker om iedereen die er toe doet van een biografie te voorzien en die biografieën ook actueel te houden. Tegelijk bevat Wikipedia vaak veel meer of recentere informatie over vele internationale artiesten, en dat bovendien in meerdere talen.

Meemoo begeleidde deSingel de afgelopen tijd om zo veel mogelijk personen en organisaties uit hun database te linken met corresponderende Wikidata-items. Door de Wikidata-identifiers mee op te nemen in de backend bij deSingel, krijgt de bezoeker die op een naam doorklikt zowel in het Nederlands, Frans als Engels ook de intro en eventueel een foto uit het corresponderende Wikipedia-artikel te zien. Tegelijk begon deSingel ook zelf actief bij te dragen aan Wikipedia-artikels. Het eigen archief kon daarvoor als bronmateriaal worden gebruikt, waardoor Wikipediabezoekers ook teruggeleid worden naar de website van deSingel.

Op de website van DEN kun je verslagen van het event lezen, presentaties vinden en foto’s bekijken. De presentatie is hier te vinden:

We halen de pagina op, even geduld...