Collegagroep Digitalisering van periodieken

  • Verslag

Op 14 februari 2020 kwamen 25 collega’s uit de sector samen om ideeën en ervaringen uit te wisselen over de digitalisering van kranten en tijdschriften. Tijdens deze eerste bijeenkomst van de nieuwe collegagroep Digitalisering periodieken vertelden meemoo-collega’s Karen Vander Plaetse en Brecht Declercq over het krantendigitaliseringsproject ‘Nieuws van de Groote Oorlog’.

Op het programma

In de voormiddag stonden er drie presentaties op het programma over uiteenlopende projecten:

Iedere spreker legde een speciale nadruk op de uitdagingen, hun tips en ‘lessons learned’.

Deelnemers werkten daarna rond thema’s uit de presentaties en deelden hun eigen ervaringen. Enkele gezamenlijke uitdagingen kwamen naar voren, zoals de vereiste technische kennis én benodigde tijd voor kwaliteitscontrole, het belang van communicatie met de leverancier en vragen rond mogelijke oplossingen voor ontsluiting.

Na de lunch brachten we een bezoek aan DIGIT, de digitaliseringsdienst van onze nationale bibliotheek, de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR). Daar kregen we een rondleiding door hun fotografie- en scanstudio’s. In deze studio’s werkt de KBR aan de digitalisering van allerlei materiaal. Dit gaat van middeleeuwse handschriften tot langspeelplaten uit de jaren 70, en van kranten op microfilm tot grote gravures.

Deelnemers

Deze collegagroep komt ongeveer drie keer per jaar samen. De groep staat open voor iedereen in de sector met interesse voor de digitalisering van kranten of tijdschriften. Deelnemers komen uit diverse instellingen en hebben gevarieerde ervaringen met de digitalisering van periodieken. Medewerkers van organisaties die al actief bezig zijn met digitalisering ondersteunen er hun minder ervaren collega’s.

We halen de pagina op, even geduld...