StageTube: verhalen uit de podiumkunsten, verteld met beeld en geluid

De Vlaamse podiumkunsten staan internationaal bekend om hun artistieke kwaliteit en grote diversiteit aan spelers, instellingen en soorten huizen. Het wemelt er van fascinerende verhalen.

Bewijs daarvan vinden we in ons archiefsysteem: heel wat podiumkunstenorganisaties zijn contentpartner van meemoo en lieten beeld en geluid digitaliseren. Samen met CEMPER en Kunstenpunt stonden we te springen om met dit rijke materiaal aan de slag te gaan. Enter: StageTube.

Uitdaging

Het concept lijkt eenvoudig: samen met een podiumkunstenexpert duiken we in het archief en zoeken we naar de perfecte beelden om een verhaal uit te werken en te stofferen. Onderweg botsen we echter op allerlei uitdagingen: hoe kunnen we alle rechten klaren, hoe vinden we de weg in het uitgebreide archiefsysteem en hoe giet je alles in een verhaal dat een breed publiek kan bekoren?

Afbeelding © NTGent

Aanpak

Bij StageTube pakken we het ontsluiten van materiaal gecureerd aan. De projectpartners kozen een thema en voor de uitwerking combineerden we een inhoudelijk expert over het thema met een redacteur die de inhoud publieksvriendelijk vertaalt.

Zo zoomen we met het eerste verhaal in op podiumtechnisch vakmanschap in Vlaanderen. Daarnaast willen we je ook deelgenoot maken in onze zoektocht om de uitdagingen in dit project het hoofd te bieden. Hier vind je enkele lessons learned rond de selectie van archiefmateriaal, onze samenwerking en het klaren van rechten.

We hebben ervoor gekozen om het verhaal te embedden op onze website en ook jij kan dat doen. Voor een optimale beleving zet je het verhaal op schermvullende weergave. Voor een lijst met het gebruikte archiefmateriaal ga je naar het einde van het verhaal. Daar lijsten we op waar je het beeld geluid kan vinden op hetarchief.be en op YouTube.

Laat je nu alvast verbazen door innovatieve en vindingrijke podiumtechnici in deze piloot van StageTube.

Onze rol

Meemoo telt heel wat contentpartners onder de Vlaamse podiumkunstenorganisaties. Zij zorgen, samen met VRT, voor een schat aan beeld en geluid uit de Vlaamse podiumkunsten die zijn weg vindt naar het meemoo-archiefsysteem. Wij helpen hen met de veilige bewaring van hun materiaal én willen het samen met onze partners graag toegankelijk en bruikbaar maken waar mogelijk. Met het beeld en geluid dat ons toevertrouwd wordt, willen we levende verhalen vertellen. In dit project betekent dat onze projectpartners helpen om een selectie van archiefmateriaal te maken in Catalogus Pro én onze expertise delen rond het klaren van rechten.

Partners

CEMPER en Kunstenpunt

Heb je een vraag?
Contacteer Bart Magnus
Medewerker Expertise
We halen de pagina op, even geduld...