Ontcijfer je schatten op zolder met kenjedrager.be

26 apr 2023

We hebben allemaal wel rondslingerende negatieven in de schuif, of vergeten prints op zolder. Misschien heb je zelfs meer exotische fotografische dragers in je bezit waarvan je de naam niet kent, laat staan weet hoe je ze bewaart of digitaliseert? Vanaf nu één adres: op kenjedrager.be kan je terecht om je fotografische vondsten te identificeren, en in één beweging meer te leren over de erfgoedwaarde, bewaring en digitalisering ervan. Zo is het toekomstklaar maken van je fotomateriaal in een paar muisklikken binnen handbereik. 

Kenjewat?

Kenjedrager.be klinkt je misschien bekend in de oren, want deze online identificatietool helpt  al sinds 2018 beeld en geluid uit je (persoonlijk) archief te herkennen. Vandaag komen er naast audiocassettes en filmpellicules ook polaroids en glasnegatieven in het vizier, want vanaf nu weet kenjedrager.be ook fotografische mysteries te ontraadselen. Uit onderzoek onder onze contentpartners weten we dat Vlaanderen op een berg aan fotomateriaal zit: van oude stadsgezichten, over intieme familiemomenten tot beelden van grote of net heel kleine historische gebeurtenissen. Unieke getuigenissen van onze geschiedenis, die zonder in te grijpen wel eens verloren zouden kunnen gaan. Kenjedrager.be is er om deze kostbare schatten veilig te stellen voor nu en in de toekomst, zodat we ze met onze én toekomstige generaties kunnen delen. 

Kenjewaarom?

Erfgoed veiligstellen voor deze en toekomstige generaties, dat begint bij het identificeren van wat je in handen hebt. Met kenjedrager.be willen we iedereen ondersteunen die audiovisuele en fotografische dragers duurzaam wil bewaren. De eerste versie van de identificatietool - gericht op audiovisueel materiaal - sleepte daarvoor in 2019 de FIAT/IFTA Archive Achievement Award voor ‘Excellence in Media Preservation’ in de wacht. Een uitstap naar fotomateriaal stond in de sterren geschreven: Vlaamse archieven bulken namelijk van de fotografische collecties, die vaak ook nog eens erg kwetsbaar zijn. Dankzij het GIVE-project is de uitbreiding van kenjedrager.be nu ook realiteit, en kunnen we kennis over beeld, geluid en fotografie laagdrempelig en op één centrale plek bundelen. 

Kenjehoe?

Met kenjedrager.be willen we op een begrijpelijke manier kennis delen, zodat niet alleen de erfgoedprofessional maar ook je buur ermee aan de slag kan. Heb je een drager die je wil identificeren? Volg dan deze eenvoudige stappen:

  1. Surf naar kenjedrager.be.

  2. Kies op de homepagina voor 'Ik wil mijn materiaal identificeren'.

  3. Beantwoord enkele eenvoudige vragen, op basis van foto's en beschrijvingen.

  4. Klik je weg naar de resultatenpagina - et voilà! De tool vertelt je wat je in handen hebt, en geeft meteen een korte historiek en wat technische specificaties mee.

Om de cyclus van je drager compleet te maken, geeft kenjedrager.be je trouwens ook eenvoudige bewaar- en digitaliseringstips én professionele digitaliseringsadressen mee. Wil je weten of je materiaal erfgoedwaarde heeft, dan verwijst de tool je door naar Vlaamse erfgoedcellen die je hierin verder kunnen begeleiden.

Voor de adviezen op kenjedrager.be deden we niet alleen beroep op onze eigen kennis die we door de jaren heen verzamelden, maar ook op experten uit het veld. Daarvoor konden we rekenen op de steun en expertise van FOMU, erfgoedcellen.be, Universiteit Antwerpen, Nederlands Fotomuseum, D/Arch, Sabine Cauberghs en Johan Swinnen

De uitbreiding van kenjedrager.be naar fotomateriaal werd mogelijk gemaakt met de steun van EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling), als onderdeel van het relanceplan Vlaamse Veerkracht van de Vlaamse overheid, en maakt deel uit van het Gecoördineerd Initiatief voor Vlaamse Erfgoeddigitalisering (GIVE).

We halen de pagina op, even geduld...