Oktober, pompoenmaand

12 okt 2020

De gemeente Kasterlee in de Antwerpse Kempen kent een uitgebreide pompoentraditie. De pompoenen worden er gegeten, zijn het onderwerp van wedstrijden en... één maal per jaar fungeren ze zelfs als vaartuig. Maak kennis met de Kastelse pompoenregatta!

Zie je geen filmpje? Controleer even je cookie-instellingen, dan kunnen we deze inhoud ook aan jou tonen. Je cookie-instellingen aanpassen kan onderaan deze pagina. Klik op 'verander uw toestemming' vlak boven de tabel en vink 'voorkeuren' en 'statistieken' aan.

Sinds 2008 organiseert het Kastelse Pompoenengenootschap in samenwerking met de lokale kajakclub de jaarlijkse pompoenregatta. Pompoenregatta’s bestaan al langer in onder andere de Verenigde Staten, Duitsland en Engeland, maar voor België is deze regatta uniek in z’n soort. Het opzet is simpel: elke ploeg bestaat uit vier personen die elk individueel zo snel mogelijk 100 meter van punt A naar punt B peddelen. Waar zit het addertje? Je vaartuig is geen gewone boot, maar een buitenmaatse uitgeholde oranje vrucht van de Pompoenengenootschap-telers.

De jeugdige vaarders in dit filmpje getuigen over de complexiteit van pompoenpeddelen: er is weinig plaats om te zitten, de stabiliteit van de uitgeholde pompoen laat soms te wensen over en je loopt het risico om niet meer vooruit te raken of zelfs in het water te vallen. Gelukkig blijft het vooral een leuke, ludieke activiteit.

Deze reportage werd gemaakt door contentpartner RTV, de regionale televisiezender voor Kempen en Mechelen. Het fragment uit 2009 toont de Vlamingen en Kempenaars als echte Bourgondiërs die houden van lekker eten, feesten en volkstradities. RTV zond dit filmpje in voor De Beeldcapsule 2017 en regelmatig zetten we een pareltje als dit in de kijker op onze website.

We halen de pagina op, even geduld...