Een gezegende tractor, een gezegende oogst

16 mrt 2021

De lente breekt stilaan aan, en ook de landbouwer ontwaakt uit zijn winterslaap. Perenbomen staan voor het eerst in bloei, tarwe wordt ingezaaid, én het wijwatervat staat klaar. Pakweg 50 jaar geleden liet iedereen zijn tractor zegenen voor een goed seizoen, nu wordt die traditie steeds zeldzamer. Maar niet in Heestert!

Van West-Vlaanderen over het Waasland tot in Limburg: de tractorwijding vinden we overal in Vlaanderen. Na de winter je voertuig inzegenen zou geluk brengen en een succesvolle, schadevrije oogst garanderen. Al jaar en dag laten boeren traditioneel hun tractor besprenkelen, toch verdwijnt de traditie stilaan op heel wat plaatsen. Gelukkig houden ze de plechtigheid in Heestert bij Zwevegem hoog, en niet zo’n klein beetje. Daar vloeide in 2018 maar liefst 20 liter wijwater!

Zie je geen filmpje? Controleer even je cookie-instellingen, dan kunnen we deze inhoud ook aan jou tonen. Je cookie-instellingen aanpassen kan onderaan deze pagina. Klik op 'verander uw toestemming' vlak boven de tabel en vink 'voorkeuren' en 'statistieken' aan.

De landbouwer en zijn tractor, ze lijken een onafscheidelijk duo. Toch liet de boer zich pas na 1945 écht verleiden door het stalen ros en verdween zijn trekpaard naar de grasweide. De tractorzegening ontstond toen vanuit een religieus opzicht. Vandaag is een tractor zegenen niet langer een gelovige aangelegenheid voor iedere chauffeur. Ontdek in dit pareltje uit 2018 waarom de inwoners van het West-Vlaamse Heestert hun {"name":"TextBlock","existing":false}tractoren en vrachtwagens zoal laten zegenen.

Regelmatig belichten we een pareltje uit ons archiefsysteem en zetten we het in de kijker op onze website. Deze gelovige - of bijgelovige - reportage komt uit het archief van regionale zenders Focus-WTV. Voor het meest belangwekkende nieuws uit West-Vlaanderen moet je bij hen zijn.

Meer lezen?

Nieuws - 12 okt 2020
Nieuws - 16 dec 2020
We halen de pagina op, even geduld...