De zomer in met de Brusselse Buumdragers

31 mei 2021

Hoe vier jij de terugkomst van een stralende lentezon? Al eeuwenlang is het planten van een meiboom hét ritueel bij uitstek om de overwinning van zomer op winter in te luiden. Ook in Brussel vindt jaarlijks een 'Meyboomplanting' plaats, al gaat het er daar nét iets anders aan toe.

Of het nu België, Spanje, Ierland of Scandinavië is: het planten van de meiboom kan je terugvinden in de meest uiteenlopende Europese landen. Het gebruik zou heidens zijn van oorsprong en draait rond het rechttrekken van een versierde paal of boom, gepaard met tal van festiviteiten. De levensboom wordt doorgaans geplant op 30 april of 1 mei, al is dat niet het geval in Brussel. Bewonder mee de vrolijke Brusselse optocht van opgetogen kinderen, gardevils te paard, statige reuzen en potige boomdragers.

Zie je geen filmpje? Controleer even je cookie-instellingen, dan kunnen we deze inhoud ook aan jou tonen. Je cookie-instellingen aanpassen kan onderaan deze pagina. Klik op 'verander uw toestemming' vlak boven de tabel en vink 'voorkeuren' en 'statistieken' aan.

Op de hoek van de Broekstraat en de Zandstraat wordt ieder jaar op 9 augustus, de vooravond van Sint-Laurens, een meiboom geplant. Een aannemelijke piste over de oorsprong vertelt dat de Meyboomplanting stamt uit een twist tussen de Brabantse steden Brussel en Leuven. In 1213 maakte Brussel na een verstoord trouwfeest een grote overwinning op Leuven. Om dat te vieren, zetten ze jaarlijks een vreugdeboom op, al kwam dat met een voorwaarde.

De Brusselse ‘Buumdragers’ moeten de boom vóór 17u planten, anders gaat het privilege naar de Leuvenaars. Vele malen probeerden de Leuvenaars de boom te ontvreemden tot ze hier in 1979 in slaagden. Sindsdien vindt er ook in Leuven een meiboomplanting plaats. Veertig jaar later kibbelen de twee steden nog steeds over wie de echte meiboom plant.

Dit beeldfragment uit het archief van AMVB werpt licht op een oud maar springlevend Brussels ritueel en was hun inzending voor de Beeldcapsule 2017. Dit Brusselse archief en museum is hét kenniscentrum en verzamelpunt over het Vlaams leven in Brussel.

We halen de pagina op, even geduld...