De universaliteit van het studentenleven

14 okt 2021

Het nieuwe academiejaar is duidelijk ingezet: studenten haasten zich naar de les, de koffie is niet aan te slepen, de Julientjes vliegen over de toonbank en kielen en lintjes zijn weer deel van het straatmeubilair.

Dit jaar voelt de sfeer in de Gentse straten een tikkeltje anders dan normaal. Na bijna anderhalf jaar online les te volgen is voor studenten eindelijk het moment aangebroken om zich opnieuw naar de campus te begeven. Na de lesuren kunnen ze weer als vanouds vriendschappen smeden voor het leven.

'The Best Days of Our Life' (1950) van de Vlaams Technische Kring, Universiteitsarchief Gent

Zie je geen filmpje? Controleer even je cookie-instellingen, dan kunnen we deze inhoud ook aan jou tonen. Je cookie-instellingen aanpassen kan onderaan deze pagina. Klik op 'verander uw toestemming' vlak boven de tabel en vink 'voorkeuren' en 'statistieken' aan.

In de jaren 50 ging het er even gemoedelijk aan toe: ontdek in dit pareltje van de Vlaams Technische Kring hoe studenten hun dagen vulden tussen de lessen door. Je ziet hen kaarten, schaken en al eens een pintje drinken: maar bovenal genieten van het gezelschap. Met uitzondering van de mode lijkt er sindsdien weinig veranderd aan de vorm van ontspanning.

Regelmatig kiezen we een pareltje uit de archieven van een contentpartner en zetten we het in de schijnwerpers op onze website. Dit studentikoos filmpje komt uit het Universiteitsarchief Gent en werpt een blik op het studentenleven in het Gentse ruim een halve eeuw geleden. Het fragment uit de eerste langspeelfilm van de Vlaams Technische Kring verwijst naar het Oscarwinnende The Best Years of Our Lives van William Wyler uit 1946.

Meer lezen?

We halen de pagina op, even geduld...